Хабиб Нурмагомедов е пред отказване от активна кариера.

Шампионът в ММА, който още няма загуба в октагона, ще изчака няколко седмици след погребението на баща му Абдулманап, за да вземе окончателно решение. Нурмагомедов-старши си отиде на 3 юли след дълга битка със заболяване, усложнено и от вируса Covid-19.

Според Хавиер Мендес, който е треньор в щаба на Хабиб преди всеки негов мач, решението е назряло.

"Не съм в главата на този страхотен младеж и голям боец, за да съм сигурен какво ще реши - каза Мендес. - Знам, че каквото и да направи, аз съм с него и го подкрепям. Ако иска да продължи, влизаме в залата и тренираме. Ако иска да спре, ще му стисна ръката и съм насреща винаги, когато има нужда.

Хората извън Дагестан и Русия вероятно не разбират ефекта, който имаше баща му върху младите хора и цялата нация в родната му страна. А върху самия Хабиб влиянието му бе огромно."

Друга силна фигура в UFC - Али Абделазис, който е мениджър на "Fight Island" и един от шефовете в цялата организация, ръководена от Дейна Уайт, също коментира темата преди галата UFC 251 този уикенд.

"Планирано е Хабиб да се върне да се бие в Абу Даби през септември срещу Джъстин Гейджи. Сега това е под въпрос - каза Абделазис. - Не мога да говоря с него за това сега. Той ми е като брат и знам през какво минава. Има време да вземе своето решение. Каквото и да е то - подкрепяме го."

Според руските медии, Хабиб е обещал още около Нова година на татко си, че след обединителния бой за титлите в средна категория с Гейджи, планиран за есента, ще се откаже и ще се отдаде на семейството си и работа с деца в родината.

Сега дилемата пред боеца е дали да се подготвя изобщо за този мач или да спре веднага. Нурмагомедов е с 28 победи от 28 мача в ММА.