Мексиканската спортна гордост Саул "Канело" Алварес подари на нацията най-славната си победа навръх националния празник на страната. Днес в Мексико е Денят на независимостта, а купонът ще е и заради триумфа на всенародния любимец на ринга.

Рижавият боксьор в средна категория спечели по точки след 12 рунда срещу непобедения Генадий Головкин (Казахстан, 39 боя без поражение) в мач, който бе наречен "боят на годината" от коментаторите на HBO.

Успехът дава на Канело титлите в WBC and WBA версиите, като е сигурно, че Головкин ще иска реванш.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Двубоят в Лас Вегас вече бе втори между тях, след като преди година двамата не успяха да се победят.

И е спорно, дали отново решението на съдиите не трябваше да е поне равно, ако не и в полза на GGG, както е наричан Головкин.

Сигурно е едно - никой фен на бокса няма да има нищо против тези съперници отново да влязат в ринга за трети епизод от сблъсъка им.

В края на убийствената за двамата боксьори вечер, на картите на тримата арбитри пишеше:

114:114

115:113 за Канело

115:113 за Канело.

Головкин отказа да говори, видимо възмутен, и се отправи към съблекалните.

Според експертите, анализирали мача след неговия край, в ъгъла на Алварес ясно са знаели, че Канело трябва да спечели последния рунд, като преди него е изоставал.

Мексиканецът се хвърли да го направи, но получи два много тежки ъперкъта в края, което изобщо не дава основания да се заключи, че печели тази част.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Най-категорично превъзходството на казахстанеца бе в рундовете от 9-и до 11-и, като в десетия мощен удар с лявата ръка прати Канело в безтегловност, но той някак остана на краката си и бързо се отърси от пораженията.

Мексиканецът е спечелил четири от първите шест рунда, личи от картите на съдиите - нещо, което също бе оспорвано от хора в щаба на Головкин.

Независимо от противоречивите мнения за крайния резултат, 20 000 зрители си тръгнаха доволни от залата, тъй като качеството на мача бе далеч над традиционното напоследък в бокса. Имаше битка, размяна на удари и истинска интрига във всеки рунд.

Сред ВИП-овете на трибуните бяха Уил Смит, Дензъл Уошингтън, Майк Тайсън, Леброн Джеймс, Лейди Гага и още...

 

За най-големите фенове на бокса - пълен запис на мача - долу.