Най-очакваният мач в бокса за последните поне 20 години продължава да вълнува феновете и медиите, но засега заглавията са основно с изказвания по темата.

Липсва твърдата фактология, конкретната дата и място за боя на Антъни Джошуа и Тайсън Фюри, които да обединят шампионските титли в тежката категория.

Кметът на Лондон Садик Хан призова двата щаба към "най-логичното решение" - мачът да е в британската столица.

"Еди Хърн знае как да ме намери, за да говорим по темата - обяви градоначалникът. - Аз съм на мнение, че това е мач между двама големи британски шампиони, които трябва да се бият сред морето от техни фенове тук, в страната.

Организирахме Джошуа срещу Кличко пред 80 000 на "Уембли", не виждам защо да не го направим пак през лятото за Антъни и Фюри. Аз искам да видя това, а съм убеден, че всеки британец го иска."

Но...

Нещата не са толкова прости, колкото кметът на Лондон ги обрисува. Естествено, че най-логично е при двама боксьори от Англия, държащи четирите пояса на шампион, и обединяващи титлите в един супермач, Лондон е очевидното най-логично място за боя им.

Но не и при съвременното лице на спорта, което е почти изцяло гримирано в бизнес краски.

"Имаме три невероятно изкушаващи предложения от Изтока - коментира думите на Хан неговият "приятел" Еди Хърн, промоутърът на Джошуа. - Не можем да пренебрегваме глобалния ефект на този сблъсък, а и финансовата страна."

Е, Еди, можеше да ни спестиш това с глобалния ефект. Ясно е, че парите са водещият аргумент в преговорите. Говори се за суми от порядъка на 200 милиона долара, предложени от Саудитска Арабия и Катар за домакинство на мача.

Тайсън Фюри пък вече тренира (най-после) след месеци на пълна почивка и ежедневие, в което - по неговите собствени думи - да пие по 10-12 бири бе традиция. Циганския крал е в залата и здраво работи за формата си. И е убеден, че мач ще има.

"Не сто процента, а един милион процента това ще се случи - каза Фюри пред "Behind The Gloves", специализиран подкаст за бокс. - Ние сме в пика на силите си, на кариерите си. На върха на славата и в най-доброто възможно състояние. Никога няма да сме по-добри и аз, и той.

Това е моментът да го направим. Естествено, че ще има мач с Джошуа! И то, вероятно, не един. Просто трябва по-бързо да спрем с приказките и глупостите, а да подпишем договорите и да уточним нещата."