Българската звезда в бокса - Кубрат Пулев, ще бъде повишен от сержант в лейтенант от резерва на Въоръжените сили на Република България.

Тържествената церемония по присвояване на военното звание "лейтенант" от резерва на спортиста ще се състои на 18 декември в Министерството на отбраната.

Пагоните ще му връчи министърът Красимир Каракачанов, в присъствието на заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на младежта и спорта и други официални гости, информираха от пресцентъра Министерство на отбраната.

Министър Каракачанов ще награди и 10-те най-добри спортисти на Министерството на отбраната.

Кобрата безспорно е най-успешният ни състезател в професионалния бокс.

В периода между 2005 - 2010 г. (докато е състезател на мъжкия национален отбор на България), Кубрат Пулев е военнослужещ в Центъра за високо спортно майсторство към Министерството на отбраната.

Участвал е и е печелил медали от десетки международни и национални турнири; има изиграни около 300 мача.

Първия си медал при мъжете от Световно първенство в категория +91 кг печели през 2005-а в Китай. През 2008-а Пулев спечели европейска титла в Ливърпул, като наред с другите признания, за това постижение получи награда за най-добър армейски спортист на 2008-а.

От 2009-а се състезава успешно в професионалния бокс, като вече имаше един мач за титлата в тежка категория. През 2014-а той загуби този двубой от Владимир Кличко, а това си остава единственото му поражение във всичките 29 мача сред професионалистите.

Очаква се в края на април или началото на май 2020-а Кобрата да се изправи срещу настоящия шампион в тежка категория - Антъни Джошуа.