Легендарният Джордж Форман рядко говори за бокс в наши дни, но се съгласи да оцени настоящото състояние на тежката категория.

Пасторът ще навърши 71 години през януари, като е встрани от големия спорт и анализите по телевизионни канали. Но не се е изключил напълно, като призна пред английските експерти от Talksport, че е гледал няколко от най-важните мачове.

Противно на схващането, че нивото сега е по-слабо от славните десетилетия през 60-те, 70-те и края на XX в., Форман има високо мнение за някои от асовете.

"Не знам защо хората недоволстват - каза човекът, печелил световната титла и на 45 години (общо два пъти №1 в тежката категория) и изправил се срещу Мохамед Али в прочутата Битка в джунглата. - Аз виждам много силни боксьори, които спокойно можеха да се състезават и в нашите времена.

Имаме Деонте Уайлдър, който може да прати в нокаут всеки съперник. Той е толкова мощен, че направо ги препарира! Боксьор като него спокойно можеше да е конкурентен и във времената на Али, и на Холифийлд. Самият аз имах сходен стил, базиран на мощния и изненадващ завършващ удар.

След това - Антъни Джошуа. Той е завършен, може всичко. Справя се, когато е притиснат до въжетата, играе елегантно, истински джентълмен. Убеден съм, че щеше да се справи добре и в нашите времена. Чист боксов талант, удоволствие е да го гледам.

Тайсън Фюри има уникален боксов ум, той е готов да се изправи срещу всеки и да се нагоди към неговата тактика. Невероятен боксьор."

Мнението на Форман вероятно е изненадващо, защото мнозина от шампионите в предишните десетилетия не го споделят. И Холифийлд, и Ленъкс Люис, неведнъж критикуват нивото на настоящата тежка категория.