Украинецът Василий Ломаченко спечели интерконтиненталната титла на WBO в лека категория, след като победи с единодушно съдийско решение Ричард Коми от Гана. Двамата изиграха пълни 12 рунда в нюйоркската зала “Медисън Скуеър Гардън”, като в седмия рунд Лома прати съперника си в нокдаун и дори поиска от ъгъла на противника да хвърлят бялата кърпа, но това не се случи и срещата се доигра.

Ломаченко така и не успя да материализира въпросния нокдаун, но въпреки това водеше играта и не остави никакви съмнения в превъзходството си, печелейки напълно заслужено след 117-110, 119-108 и 119-108 в съдийските карти. 

Това е шестнадесета победа в осемнадесет мача на професионалния ринг за двукратния олимпийски шампион. Василий спечели златото в Пекин 2008 в категоря перо, а четири години по-късно в Лондон триумфира, но вече в леката категория.

“Видях ситуацията му и прецених, че му е наистина трудно. Точно за това им казах “Хей, спрете мача”. Той е истински боец. Много е сърцат и в крайна сметка продължихме, като дадохме на хората 12 прекрасни рунда. В тази категория имаме много добри бойци, така че ще може да продължим да организираме подобни сблъсъци и занапред”, каза победителят, който заяви, че сега иска да се бие с Джордж Камбосос.

Австралиецът изненадващо спечели титлите на WBA, IBF, WBO и The Ring в края на ноември, когато победи Теофимо Лопес.

Лома завърши мача с 45% успеваемост в ударите (248/554) спрямо едва 12% за африканския си съперник (73/614). 

В Ню Йорк той бе подкрепен от сънародника си Олександър Усик, който е световен шампион в тежката категория.

Снимка: Getty Images