Мачът за световната титла между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа става все по-вероятен, след като агентът на шампиона в тежката категория обяви, че смята претендента на IBF за приоритетен. А в тази версия №1 в списъка е Кобрата, което го прави автоматичен следващ съперник на Ей Джей.

Британецът си върна поясите, след като победи в реванша със съдийско решение Анди Руис в Саудитска Арабия в събота.

Все пак се чака окончателно изчистване на въпроса, като WBO също претендира, че техният кандидат №1 води на опашката към ринга за бой с Джошуа. Неговото име е Олександър Усик и би било доста странно да получи правото да е първи съперник на шампиона. Украинецът е шампион в полутежката категория, но игра за първи път в тежката едва тази година срещу Карлос Такам.

Докато се чака изясняване на това кой е с предимство, се появи нов вариант за арена на мача за първата защита на титлата на Джошуа.

Досега се смяташе, че супермодерния стадион на Тотнъм в Северен Лондон е фаворит, но проблем се оказва натоварената програма на футболния тим. "Шпорите" на мениджъра Жозе Моуриньо имат мачове през пролетта на практика през три дни, което ще затрудни намирането на свободна събота за боксовото шоу.

Евентуално то може да бъде наместено там след края на сезона във Висшата лига, около края на май.

Но самият Джошуа, в интервю за в. "Дейли Телеграф", издаде нова дестинация, която може да приеме мача.

"Винаги съм искал да отида да защитавам титлите си в Нигерия - каза шампионът пред изданието. - И сега моментът изглежда назрял. Това ще е сбъдната мечта, сякаш усещам, че дължа на хората там това. Целият континент ме подкрепя силно, искам да дам нещо обратно.

Посетих страната преди няколко години и това е едно от най-важните неща, които съм правил. Видях страхотни неща, бедност, но и народ, който ме харесва много. На места дори няма елекричество с дни, и въпреки това всички следят изявите ми."

Защо Нигерия?

И двамата родители на Джошуа са с произход от тази държава. Той е роден в Уотфорд, предградие на Лондон, и винаги е считал себе си за поданик на британската кралица. Но корените са си корени.

Пълното му име, което вероятно никога няма да чуете при представянето му от конферансието на ринга за поредния бой, е Антъни Олувафеми Оласени Джошуа. 

Мач за световната титла в тежката категория на бокса не е бил провеждан в Африка от 45 години (до евентуална среща догодина ще станат 46). През 1974-а Мохамед Али и Джордж Форман излизат в прочутата им Битка в джунглата (Rumble in the Jungle) в Заир.

Континентът не просто е близък до сърцето на шампиона, а и е татуиран на дясната му ръка.

Преди Нова година ще има решение за мястото, както и ще знаем със сигурност дали Кубрат Пулев ще е първият претендент, който ще опита да свали поясите от Джошуа.

Ако мачът е в Нигерия, той ще е на националната арена "Moshood Abiola" в столицата Абуджа - един от 50-те най-скъпи стадиони в света, построен за 360 милиона долара преди 16 години. Той побира 60 000 по трибуните си, но ще има възможност и за още публика на терена, ако там се организира боксов мач.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos