България ще е домакин на първата Световна купа "Варна" по карате киокушин на KWU. Турнирът ще се проведе на 2 юли в Спортно-оздравителния комплекс в Камчия и за участие в него са се регистрирали 428 спортисти от 18 страни. На татамитата ще се бият юноши, девойки и кадети в три възрастови групи - 14-15 години, 16-17 години и 18-21 години.

От българска страна в турнира ще участват 60 каратисти. Днес се провежда и официалния кантар на Световна купа "Варна", а утре боевете започват от 10 часа. Очаква се срещите да продължат до 18 часа, когато ще станат ясни и победителите.

Спецални гости на Световна купа "Варна" на KWU ще са легендарните бойци Семи Шилт и Петер Артс.

Двамата пристигат в България специално, за да се включат в 13-ия Международен лагер по карате киокушин, в рамките на който се провежда и турнирът. Лагерът беше официално открит днес с открита тренировка, по време на която стотици участници посрещнаха Джулай морнинг.

Семи Шилт е един от най-успешните кикбоксьори в сериите К-1, холандски ашихара каратека и състезател в смесените бойни изкуства. Той е четирикратен шампион от Световните Гран При на К-1 и е единственият носител на три поредни титли. Освен в К-1 е участвал и в двубои от ММА в шампионатите на Pride Fighting и UFC.

Не по-малко титли и постижения има зад гърба си и Петер Артс. Трикратен шампион на К-1 Гран При в тежка категория, той е известен още с прозвището си "Холандският дървосекач" и е считан за един от най-добрите кикбоксьори на всички времена. Има зад гърба си впечатляващите 106 победи, от които 79 с нокаут, и само 35 загуби като професионалист.

Двамата легендарни бойци ще бъдат специални гости и на първия по рода си професионален карате киокушин турнир от веригата SENSHI - SENSHI Cup. Той се организира от Професионалната лига на Световния киокушин съюз и ще се проведе на 3 и 4 юли, от 20 часа, в амфитеатъра в Камчия.

В рамките на два дни на ринга на SENSHI ще се разиграят общо 27 зрелищни битки по изцяло новия правилник на Професионалната лига на Световния киокушин съюз - фул контакт карате киокушин, с позволени удари в главата, хвърляния и удари с лакти.