Василий Ломаченко, който е световен шампион в три различни категории на професионалния бокс, е в готовност да се включи във военните действия в родната си страна Украйна. 34-годишният боксьор заяви намерението си посредством снимка в социалната мрежа “Фейсбук”, на която е с военна униформа и оръжие и позира редом до кмета на югозападния украински град Белгород Днестровски.

Лома е роден именно в 48-хилядното градче, като след победите си на професионалния ринг редовно празнува, показвайки флага на родния си град.

В деня на руската инвазия Ломаченко е пътувал до Гърция, но веднага е тръгнал обратно към Украйна, за да се включи в защитата на страната. Пътуването му обратно е било истинско приключение, като той е летял до румънската столица Букурещ, а след това е преминал през цялата страна, за да мине през украинската граница.

Известният с прозвището си “Матрицата” боксьор става поредният голям украински спортист, който остава в родината, за да я защитава. Това вече направиха братята Владимир и Виталий Кличко, както Олександър Усик, който подобно на Ломаченко се върна на украинска земя след началото на войната. 

Василий има 16 победи в 18 мача като професионалист.