Джоузеф Паркър победи Дерик Чисора в последния голям боксов мач на 2021-ва, който се оказа достоен завършек на една голяма година в този спорт.

Новозеландецът спечели по точки със съдийско решение - 115-110, 115-111 и 114-112, в Манчестър след 12 рунда на здрава размяна на удари, битка и срещу един невероятно издръжлив съперник.

Чисора падна тежко в седмия рунд след брутален ъперкът и не се виждаше как ще се изправи от него.

Но 37-годишният ветеран, известен с голямата си уста и често неуместни заяждания със съперници, е и огромен характер. Той се вдигна и издържа 12 рунда, въпреки че бе постоянна мишена на Паркър.

В деветата част арбитърът Хауърд Фостър едва не спря боя, след като Чисора пак бе на въжетата, понасящ серия удари.

През май двамата направиха друг много зрелищен мач и тогава победата на новозеландеца, пак със съдийско отсъждане, бе наречена "дискусионна".

Сега нямаше съмнение кой заслужава да бъде обявен за победител, но самият факт, че Чисора остана до края на краката си, е впечатляващ.

"Срещу него винаги си във война на ринга - призна Паркър. - Дерик е абсолютен великан в бокса, отлична реклама за нашия спорт. Ако всички боксьори в тежката категория имаха неговото сърце, нещата щяха да са много различни."

Самият Джоузеф е критик на системата за определяне на шампиони и претенденти в спорта, но се очаква до година да се изправи срещу Тайсън Фюри.

Той продължава да бъде считан за една от големите заплахи и за Циганския крал, и за хора като Антъни Джошуа, от когото загуби със съдийско решение през 2018-а. Това бе едно от двете поражения на Паркър в кариерата му, другото дойде от Дилиън Уайт през същата година (при 30 победи).