Смъртта на българския боксьор Борис Станчов след мач в Албания се превърна в загадка с много неизвестни. Той припадна по време на състезание в град Шкодра, а по-късно издъхна в болница.

Защо той се е състезавал под името на братовчед си Исус Величков, знаел ли е за това мениджърът му, каква е причината довела до внезапната смърт на един млад и здрав мъж на 21 години?

Съотборник на починалия боксьор твърди, че той се е състезавал под чуждо име, за да не трупа отрицателна статистика на свое, докато изкарва пари от загуби в чужбина. Освен това е имал забрана да играе.

На свой ред родителите на Борис Станчов обявиха в предаването на bTV "Тази сутрин", че са получили неговите документи от мениджъра му Венцислав Георгиев и той категорично е бил запознат със самоличността му, въпреки че отрича това.

"Как ги е взел докумените на сина ми? Как му е взел портфейла? Защо се е прибрал толкова бързо от Албания?", пита бащата Александър Станчов, според когото не е било възможно треньорът и мениджърът на сина му да не са знаели, че той не е Исус Величков.

Майката и бащата на Борис казват, че са били в неведение, че той се боксира под чуждо име. Александър Станчов казва, че е разбрал за размяната на самоличност на 21 септември от личния треньор на сина си.

Вестта за кончината на сина си майката научава от негови приятели, докато е била на работа, а информацията е дошла от друго момче, което е било на същата боксова гала. Родителите са категорични, че синът им не е имал никакви здравословни проблеми, не е употребявал наркотици. Двамата изказват съмнения, че нещо може да му е било направено на ринга. По думите им, мениджърът е опитал да ги убеди, че Борис Станчов е ползвал виагра, но те смятат за невъзможно 21-годишно момче до посегне към такъв медикамент.

"Не знам как е станала тази размяна. Мотивите защо е разменял картите, само той ги знае. През цялото време се е представял като Исус Величков, по прякор Боби Джи", отговори пред Нова тв Венцислав Георгиев, треньор и мениджър на починалия боксьор.

Исус Величков пък признава, че доброволно е дал документите си на Борис, защото братовчед му имал забрана да се състезава. Той обясни, че не е боксьор, но преди е тренирал футбол. Не знае как има лиценз за участие в боксови турнири.

"Има 6 мача с моите данни. Доколкото знам, му плащат, за да пада", заяви Величков. В момента той е притеснен, защото е предупреден, че може да бъде осъден заради измамата с лични данни.

"Треньорът си го познава, знае, че се казва Боби", заяви още Величков.

Сестрата на Борис Станчов - Лиляна, твърди, че не е знаела, че брат й се състезава под чуждо име, само предполагала. Близките на боксьора показаха клип, в който твърдят, че Борис казва на треньора си Венцислав Георгиев, че не е добре.

"Как може треньорът му след смъртта на брат ми да си тръгне за България, без да уведоми никого", попита Лиляна. Твърди, че брат й не се е биел за пари, а от любов към спорта, а парите печелел мениджърът му.

"Последният мач знам, че беше за много пари - поне 50-60 хил. лева", заявява негов приятел.

Близките на Борис твърдят, че той е бил здрав и не вярват, че е получил инфаркт.

"Самата федерация е бутафория", заяви д-р Георги Езекиев, бивш президент на Българския професионален боксов съюз.

"Проблемът е, че това момче е имало забрана. За да я избегне, е играл с чужда самоличност. Изваден му е фалшив лиценз със съдействието на федерацията, предполагам, защото няма как да стане по друг начин. Всички хора, които се занимават с професионален бокс, може да се натоварят в 2-3 леки коли. Всички се познават", заяви Езекиев.

По думите му българските боксьори играят за малки суми: "Те са слаби, играят, за да загубят".

Той обаче е категоричен, че никой от нашите боксьори, нито пък треньорите им могат да изкарат от това 50-60 хил. лева: "Изкарват по 150 паунда. Вече не ги искат, защото падат преди да ги ударят".

"Имахме добри впечатления за него като състезател", заяви Даниел Дамянович, член на УС на Българския професионален боксов съюз. Той обаче е категоричен, че от Съюза не са знаели, че е с подменена самоличност.

"Отношенията между състезателя и Съюза - 99% минават през мениджъра", обясни още Дамянович.

Той не може да си обясни, защо Борис е сменял самоличността си: "Ситуацията е страшно неприятна. Ние сме подведени".

По случая се изказа и спортният министър.

"За мен това си е чисто престъпление - криминална проява, крадене на чужда самоличност и явяване с нея. Това е извършено от починалия боксьор. Тук има няколко въпроса, които сериозно трябва да се разгледат. Те не могат да се коментират в детайли преди да е приключено разследването в Албания", заяви Красен Кралев.

Според него трябва да се изясни здравословното състояние на Борис Станчов, както и каква е била причината за смъртта му.

"Другият въпрос е кой е бил преглеждан? Исус или другия състезател. Ние ще извършим проверка", коментира спортният министър.

Според Красен Кралев случаят е изключение и такова нещо не се е случвало. Той допълни, че трябва да се види какви са били мотивите за смяната на самоличността.

От включване в ефира на bTV на извънредния и пълномощен посланик на страната ни в Албания Момчил Райчевски стана ясно, че от посолството ни са разбрали от медиите за смъртта на боксьора.

Веднага след като е била получена информацията, консулската ни служба е влязла в контакт с болницата в Шкодра, където тялото на Станчов е било оставено с копие от лична карта на името на Исус Величков.

Завеждащият консулската служба се свързва с роднините на починалия по документи в България и разбира, че става въпрос за друго лице, което е издъхнало на ринга в Шкодра.

По молба на нашата легация албанските гранични власти са направили проверка, от която е установено, че лицето Исус Величков не е влизало в страната, но има данни за преминаване на границата от Борис Александров Станчов. Започнати са процесуално-следствени действия по случая. Нашето посолство е в постоянна връзка с албанската полиция.

Все още не е известна причината за смъртта, защото са спрени действията за медицинските експертизи до установяване на самоличността на лицето. Предстои родители на Борис да отпътуват до Албания, за да разпознаят тялото на сина си.