Паметна плоча в чест на боксьора Борис Георгиев-Моката ще бъде открита в 10 часа на 2 август в София. Легендарният спортист е първият, донесъл олимпийски медал на България.

Това се случва преди 70 години на игрите в Хелзинки, като Георгиев взима бронз в категория до 75 килограма. Именно това е поводът за откриванетно на плочата в негова памет. Големият боксьор на България си отиде преди 5 години, на 87.

Новината съобщи на днешното заседание на местния парламент в родния на легендата Добрич общинският съветник и бивш кмет на града Детелина Николова.

Плочата ще бъде поставена на вход "А" на блок №17 на ул. "Драгалевска" 15 в столицата, където боксьорът е живял през 1952 г.

От името на близките на Детелина Николова предаде покана към жителите на Добрич и областта да присъстват на освещаването и молба към общинската администрация да съдейства за представянето на документалния филм на журналиста Николай Чадаров за олимпиеца по време на празниците на града през септември.

Борис Георгиев е многократен републикански шампион и носител на купа "Странджа", като записва 289 мача, 54 от които на международния ринг. Носител е на орден "Стара планина".