Стойка Кръстева получи приза за спортист №1 на месец август в анкета на Пресклуб "България" и говори на пресконференция при получаването на наградата. Преди дни боксьоркатани спечели олимпийската титла в категория до 51 кг на игрите в Токио.

"Имам нужда от малко почивка - призна Стойка. - След това ще обсъдим с ръководството на федерацията дали да участвам на световното първенство или не.

След приключване на състезателната ми кариера отново ще стана треньор. Мисля, че има какво да дам на децата и ще се постарая ако може да надминат моите успехи.

Три дни преди финала си мислех, че искам да я държа във въздуха, защото от нея загубих на квалификациите няколко седмици по-рано. Часове преди срещата исках за изляза и да покажа на какво съм способна, а по време на мача исках да видят коя е България и че мястото й е на върха.

Най-трудният ми мач беше срещу Ти Там Нгуйен (Виетнам). На олимпиадата нямаше нито един слаб боксьор в моята категория и съм щастлива, че ги победих. Показахме, че българския отбор по бокс е най-добрият, ако сме сплотени.

Щастлива съм че хората отбелязват този труд и това внимание. Най-добре се чувствам в България! Добрич ми е на сърце, защото ми е роден град. София не ми е от най-любимите, но като работа и професия тук е добре за мен."

Нейният треньор Борислав Георгиев разкри, че двамата работят усилено в спортното училище "Неофит Рилски", където са учители, и вече обучават със свои колеги 90 деца.

"Благодаря на Ивайло Лазаров от НСА, който изключително много ми помогна за физическата подготовка - каза наставникът на шампионката. - Аз съм такъв човек, че когато не съм сигурен в нещо или не го разбирам до такава степен, търся помощ. Той направи така, че Стойка да се намира в тази кондиция, в която я видяхте. Дори се чувахме по телефона от Токио, за да изготвим план всеки ден какво да се прави между срещите, за да не губи скорост и сила.

Благодаря и на Иван Иванов, нашия психолог. Преди финала бях убеден, че Стойка трябва да е агресивна и да напада турската съперничка. Прочетох обаче различни анализи и коментари на мои колеги, които препоръчваха тя да е предпазлива и да не бърза. Това ме разколеба и му звъннах.

Той ми даде много интересен пример с Жозе Моуриньо. Каза ми "Ако Жозе има Меси и Роналдо в отбора си и им каже - играем защита днес, как ще реагират?" Тогава разбрах, че аз имам Стойка Кръстева и тя трябва да играе в атака от първата секунда.".