Рингът, на който в събота вечер ще се реши дали поясите на световен шампион в тежката категория в бокса остават за Анди Руис, ще бъде прибран в двореца на местен принц след мача.

Реваншът Руис - Джошуа е в Саудитска Арабия, а стадионът "Дириа Арена", на който ще се проведе, е построен специално за него. След боксовото шоу, наречено Битката в пустинята, арената ще приеме тенис турнир от идния четвъртък с осем от първите 20 играчи в ранглистата на ATP.

Но на тях боксовият ринг, който е в центъра на стадиона за 15 000 зрители в момента, няма да им трябва по очевидни причини.

В нощта след мача Джошуа - Руис, докато светът обсъжда победителя, победения и отзивите от срещата, рингът ще бъде разглобен и отнесен в двореца на кралската фамилия в Риад.

Един от принцовете на Саудитска Арабия го е пожелал, като иска повърхността на ринга да не бъде почиствана от боя. Автентичен, ако трябва дори с кръвта и потта на бойците - така е платен този "сувенир".

Рингът идва от Лондон, от Bethnal Green's York Hall, като бе пренесен с два полета до Саудитска Арабия. Един от най-известните майстори по сглобяването на преносими боксови сцени - Майк Гуудал, се зае с издигането му в Дириа.

Той ще го "инсталира" и в двореца на принца, който е платил сериозни пари за "сувенира".

Не се разкрива сума, но Гуудал призна, че това не обичайна процедура - някой да си купи ринг от такъв исторически мач. С две думи - не е евтино...

Това едва ли плаши кралското семейство на Саудитска Арабия, което помогна да се осигури боя на тяхна територия. Разходите минаха 100 милиона долара, но рекламата за страната в света на спорта е колосална.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos