Кубрат Пулев е загубил 7 от 12-те рунда в гладиаторската битка срещу Дерек Чисора в Лондон в съботната вечер, стана ясно от съдийските карти. Официалните резултати рунд по рунд гласят:

1-ви, 3-ти, 4-ти, 6-и, 7-ми, 9-ти и 12-ти рундове за Чисора.

2-ри, 5-и, 8-и, 10-и, 11-ти за Пулев.

Общият брой на нанесените удари е в полза на Кобрата, но на точните попадения - за съперника му.

Затова и крайното съдийско решение можеше да отиде в двете посоки, твърдят експерти тази сутрин. Според много мнения Пулев е доминирал и контролирал боя, но без да нанесе тежките удари, които Дел Бой успя да вкара в главата на българина.

А и нерядко в бокса на такова ниво влияние има и чисто визуалният ефект - въпреки множеството серии в тялото и брадичката на Чисора, по неговото лице нямаше следите, които имаше по това на Кубрат - аркада над окото и рана на лявата скула, които обилно кървяха в края на всеки рунд след седмия.

Деветият е бил решаващ, твърди сайтът boxingnews. Това бяха и най-зрелищните три минути от мача, в които ударите се сипеха и от двамата. Но в заключителните 60 секунди Чисора уцели два пъти лошо главата на Пулев и така е "спечелил" рунда.

Като цяло мненията са разделени, дори се стига и до обвинения, че "естествено, в Лондон такова решение е с предубеждение" за местния боксьор.

Чак до конспирации да стигаме - не е нито времето, нито мястото. Фактите са, че Пулев спечели немалко мачове, в които по подобен начин контролираше нещата с далечни попадения и игра в тялото, но пък редки са случаите, в които получи толкова много точни и силни удари, при това в лицето.

Снимка: Getty Images

Като се върнем назад в професионалната му кариера, българският боксьор е бил нараняван така само от шампионите - Владимир Кличко и Антъни Джошуа, които му нанесоха и единствените загуби. Сега бе третият случай.

"Спорно", казва Рон Люис, боксов кореспондент на "Таймс", но и автор за специализирания сайт boxingscene.

И добавя:

"Пулев изглеждаше с ясен план, който работеше до разраняването на скулата и кръвта по лицето му. Това сякаш го разтърси, а и Чисора се биеше като лъв. Този път той не направи грешката да тръгне да довършва съперника, а го чакаше в ъгъла, знаейки, че може да го нарани с бърза контраатака.

Последните три рунда се очакваха като "наказание" от Кубрат за Дерек, но само 11-ият реално се оказа такъв. Тогава Чисора оцеля, може би там спечели и мача. Все пак съм раздвоен - който и да бе обявен за победител, не бих протестирал."

Снимка: Getty Images