Иржи Прохазка отне титлата на Гловър Тешейра в леката тежка категория на UFC дивизията в смесените бойни изкуства, като мачът им в Сингапур се нарежда автоматично сред класиките в този спорт за последните години.

Бразилската легенда допусна да бъде "задушен" със събмишън в края на петия рунд, като начинът, по който това се случи, напомняше най-добрите изпълнения на самия 42-годишен Тешейра в кариерата му.

Включително това, с което спечели титлата през октомври миналата година срещу Ян Блахович.

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ ШОУТО>>>

Новият шампион Прохазка е на 29 години и това бе едва трето негово появяване в клетката на UFC. Но за него вече се говори като за бъдеща суперзвезда, след като стилът му обуславя всеки бой с чеха в него да се превръща в кърваво шоу. Прохазка е бивш футболен хулиган на тима на Збройовка (Бърно), а след това учи кодекса на самураите и практикува бушидо.

Такъв е и прякорът му - Самурая, заради изчистения стил, уважението към съперника и изключителното му спокойствие в октагона, както и умението да понася множество тежки удари.

Двамата бяха окървавени с куп аркади по лицата в края на изключителната битка, която се накланяше в полза ту на единия, ту на другия боец. Прохазка вкара повече точни удари (120-111), както и повече в главата на съперника (76-45).

На два пъти обаче изпадаше в тежки ситуации, за да се измъкне с невероятна пъргавина и спокойствие от задушаващите хватки на бразилеца.

Само 28 секунди преди края на петия рунд и мача, Самурая затвори Тешейра, направи му перфектната хватка и потупванията на бразилеца сложиха епилог на сблъсъка.

Рядко виждано като равностойност, брой точни попадения и непредвидимост до края зрелище за последните години в UFC.

Снимка: Getty Images