Победата на Анди Руис-младши над Антъни Джошуа в САЩ бе една от най-шокиращите в новата история на бокса, но тя не е прецедент.

Както във настоящия век, така и преди това, са се случвали шокиращи мачове, които родиха нови звезди или компрометираха вече изградени такива.

Ще си припомним седем от най-големите изненади в бокса:

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Кори Сандърс победи Владимир Кличко (8 март 2003 г.)

Кличко беше с 40 победи и една загуба в този период и искаше да защити титлата си на WBO за шести пореден път. Сандърс бе с 39 победи и 2 загуби, но се бе бил само два пъти в последните 24 месеца.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Статистиката преди мача и начина, по който Сандърс победи, правят изхода на мача толкова изненадващ. Южноафриканецът събори украинеца четири пъти преди технически нокаут във втория рунд.

Леймън Брюстър нокаутира Владимир Кличко (10 април 2004 г.)

Кличко си връщаше формата, завоювайки две победи след шокиращата загуба от Кори Сандърс. Беше абсолютен фаворит в мача с Брюстър и го събори в четвъртия рунд.

След това обаче Брюстър започна да удря здраво и в петия рунд прати Кличко на въжетата. Последва 8-секундно отброяване на съдията. Краката на Кличко вече не го държаха и мачът бе спрян секунди по-късно. Така Брюстър спечели титлата в тежка категорияа на WBA, Кличко не загуби в следващите 11 години.

Хасим Рахман нокаутира Ленъкс Люис (21 април 2001 г.)

По това време Люис бе смятан за най-великият боксьор в тежка категория от времето на Мохамед Али.

Хасим Рахман се надъхва преди мача си с Ленъкс Люис

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Рахман бе страхотен боксьор с много силен удар, но имаше навик да отстъпва след четвъртия,петия рунд. Мачът му с Люис бе смятан за загрявка на англичанина преди мега шоу с Майк Тайсън.

Скалата от Балтимор влезе в сблъсъка с актив от 34 победи и 2 загуби. Събори съперника си в петия рунд и спечели световната титла. Това бе първата загуба за Люис на професионалния ринг след седем години. Месеци по-късно Люис взе реванш, спирайки Рахман за спечелването на световните титли.

Ивендър Холифийлд победи Майк Тайсън (9 ноември 1996 г.)

Двете легенди трябваше да се изправят един срещу друг през 1991-а, но Тайсън се отказа заради контузия, а година по-късно влезе в затвора. Пет години след това двамата се срещнаха за титлите на Тайсън в WBA и WBC.

Холифийлд беше с актив от 25 победи и една загуба. Победата на претендента бе голяма изненада, а и дойде при някои интересни обстоятелства. Два пъти удари глава в глава отваряха аркади на Тайсън, но реферът ги обявяваше за неволни (и така изглеждаха, въпреки че по-късно Майк протестира, че е удрян умишлено). В десетия рунд Холифийлд размаза от удари противника и той някак се задържа прав до гонга. Но в 11-ия нямаше какво да го спаси, арбитърът спря мача, тъй като шампионът не можеше дори да вдигне ръце и да се защити.

Ивендър Холифийлд победи Майк Тайсън (9 ноември 1996 г.)

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Бъстър Дъглас нокаутира Майк Тайсън (11 февруари 1990 г.)

Победа за Дъглас се оценяваше с коефициент 42 към 1 преди големия мач в Токио за световната титла в тежка категория.

Нищо не предвещаваше, че Дъглас ще е следващият безспорен световен шампион, но дойде нокаутът в 10-ия рунд.

Рундовете са напрегнати, а окото на Тайсън първо се подува, въпреки че и Дъглас има наранявания. В осмия рунд Железният Майк сваля противника и той едва се изправя от нокдауна, като е спорно дали дори не го прави след необходимото време. Но съдията оставя мача да продължи. Тайсън освирепява, но хаотичните му атаки го оставят открит в защита и серия точни удари го разклащат. В десетия рунд Дъглас прави серия от четири убийствени удара в главата на шампиона, който пада на въжетата и изплюва предпазителя от устата си. Не успява да се изправи и е победен сензационно.

Големият сблъсък между Али и Форман

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Мохамед Али побеждава Джордж Форман (30 октомври 1974 г.)

Форман влиза в мача като непобеден след 37 успеха и след категорични победи над Джо Фрейзър и Кен Нортън в два рунда, но пада в осмия след много равностоен сблъсък с Али.

Това е един от най-зрелищните боксови мачове и съперничества в историята на спорта. Срещата в Заир е за титлата световен шампион в тежка категория. 

"Форман е на пода! Мачът приключи! Мохамед Али си извоюва обратно шампионската титла" - това е моментът, който спира дъха на всеки фен на бокса по цял свят. С комбинация от ляво и дясно круше в осмия рунд Мохамед Али поваля Джордж Форман в нокаут.

Смятаният до този момент за аутсайдер Али побеждава световния шампион.

Оливър Маккол побеждава Ленъкс Люис, 1994 г.

Маккол е типичният боксов приключенец. Постига някои добри победи след 29 мача преди да получи възможността да се бие с Люис.

Оливър Маккол побеждава Ленъкс Люис, 1994 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Губи от хора като Тони Тъкър и Майк Хънтър преди това, но не е притеснен. Люис е непобеден след 25 мача и искаше да остане такъв. Сцената е направена за Люис на "Уембли" в Лондон, но всичко се превръща в един лош кошмар за него и за цяла Великобритания.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Маккол разтресе Люис със страховито дясно кроше във втория рунд. С мъка англичанинът се изправи, но краката му нямаха връзка с тялото и реферът спря мача.

В последствие Маккол загуби титлата от Франк Бруно.