Световният бокс е изправен пред тежки обвинения, след като разследващите журналисти от предаването "Панорама" на BBC разкриха огромното влияние в този спорт на Даниел Кинаан. Ирландецът е смятан за много силен криминален бос в САЩ и Великобритания, който има "пипала" и в Близкия изток.

Кинаан е глава на един от най-опасните и брутални наркокартели в Европа, според предаването. Той има издадена заповед за издирване от съда в родната му Ирландия, но не е преследван от закона в Дубай, където се смята, че живее от поне пет години.

Ирландският гангстер е основател на компанията MTK Global, която се грижи за делата на над 250 боксьори от целия свят. Самата фирма твърди пред "Панорама", че от 4 години Кинаан няма нищо общо с нея и те са изгубили дирите му. И са напълно легална спортна агенция.

Нещо, което трудно може да се повярва при влиянието им, контактите и "притеснителния натиск", който се оказва преди някои от мачовете на състезателите им.

"Няма никакво съмнение, че натиск и влияние от Кинаан има на най-високо ниво в нашия спорт - казва бившият световен шампион Бари Магуигън, една от най-уважаваните фигури в ирландския бокс. - Никой не опитва да разглежда това сериозно и внимателно заради фактора страх."

Влияние е меко казано.

Според видяното и чутото в предаването, ирландецът направо си се намесва в боксовите галавечери. Хора от компанията MTK Global признаха, че той съветва състезатели, говори с тях по телефона или дори на живо. Но без това да са официални разговори, тъй като Кинаан не е промоутър или спортен агент с лиценз. Какво точно им казва... В "Панорама" никой не пожела да даде повече подробности, но съмненията остават.

Преди половин година, когато за първи път се заговори за мултимилионен мач на Тайсън Фюри с Антъни Джошуа, Циганския крал се изпусна във видео, което публикува в социалните мрежи.

"Току що затварям телефона на Даниел Кинаан - каза тогава в клипчето Фюри. - Той ми каза, че най-големият мач в боксовата история на Великобритания ще бъде договорен. Шапки долу, Дан! Той поема нещата, значи ще бъдат свършени!

Впоследствие Тайсън изтри видеото, защото бяха зададени доста въпроси около него. Оказва се, че Фюри е в близки отношения с ирландеца от години, като именно Кинаан е бил, макар и неофициално, импресарио за битките на Фюри на ринга преди наказанието му за употреба на кокаин.

След това той е с Боб Аръм, но отново се подозира, че влиянието на криминалния бос върху него е голямо. Фюри изчезна от хоризонта за близо година след наказанието и отнетата му световна титла, за да се появи подпухнал, с проблеми с алкохола и наркотиците. Смята се, че през това време е бил в САЩ и Дубай с хората именно на Кинаан.

Предаването предизвика голям отзвук в боксовия свят и Робърт Смит, шеф на Британския борд за контрол в бокса, коментира:

"Разочароващо е това, което видяхме. Но този човек не е лицензиран и няма никаква официална самоличност и участие в боксовите дела. Той не е промутър, не е агент или треньор. Човекът от MTK, с когото комуникираме, е легално лицензиран - Лий Ийтън. Няма никакъв механизъм, с който да спрем влиянието на мистър Кинаан в спорта ни, ако има такова. Знаем, че той продължава да съветва боксьори, това бе признато и от компанията, на която е основател. Но не можем да спрем това, щом се прави неофициално.

Програмата, която изгледах, не се отразява добре на имиджа на бокса, за съжаление. И без това около спорта ни има достатъчно тъмни сенки, а сега и тези неща..."