Българският боец Благой Иванов е изваден от състава на най-престижната верига за MMA в света - UFC. Теорията, че това може да се случи, се появи още преди срещата му с Александър Романов от Молдова, която Багата загуби с единодушно съдийско решение, а сега това раздялата бе потвърдена.

Специализираният Twitter профил UFC Roster Watch, който следи промените в състава на ръководената от Дейна Уайт организация, съобщава, че Иванов е един от трима бойци, които напускат UFC. Останалите двама са Дамир Исмагулов (Русия) и Роби Лоулър (САЩ).

36-годишният българин бе под №15 в последното издание на ранглистата на UFC в тежка категория.

Някогашният световен шампион по самбо се сбогува с елитната верига с баланс от 3 победи и 5 загуби в 8 мача. В последните си 5 двубоя той обаче допусна 4 поражения и изглежда това е натежало при решението за бъдещето му.

Като цяло балансът на Иванов в професионалните битки в ММА е 19-6-1. Преди да стигне до UFC той премина през редица други организации, започвайки с няколко български такива още през 2007 и 2008 година, а след това бе част от Bellator и World Series of Fighting.

В кариерата си в самбо той има и един бронзов медал от световно първенство. В този спорт Иванов е международен майстор на спорта, а също така има и черен колан по джудо.