Стойка Кръстева се класира за осминафиналите на олимпийските турнир по бокс в категория до 51 килограма.

Българката победи трудно, но заслужено представителката на Виетнам Ти Там Нгуен с 3:2 съдийски гласа след оспорван сблъсък между двете.

Това е второ олимпийско участие на 35-годишната българка след Игрите в Лондон през 2012-а, когато завърши на пета позиция.

Кръстева започна силно първи рунд, в който избегна почти всички удари на съперничката си и направи хубави леви и десни крошета. Освен това вкара и комбинации. След това обаче виетнамката вкара много добри леви крошета.

Във втория рунд Стойка вкара два десни прави, но и получи такъв. Двете станаха много агресивни в тази част и българката трябваше да се защитава умело. Рундът завърши с три точни нейни попадения.

Третият рунд започна с повече активност за Нгуен, но Кръстева и отвърна подобаващо. Българката нанесе точни попадения, но съперничката й завърши по-добре частта. Все пак победата бе за нашето момиче.

В осминафиналите Кръстева, която е двукратна европейска шампионка, ще играе с американката Вирджиния Фукс, която победи с 3:2 рускинята Светлана Солуянова.

Фукс е бронзова медалистка от Световното първенство в Ню Делхи през 2018-а.

"Беше труден мач, противникът не е слаб. Може би и аз не показах най-доброто, което мога, но въпреки всичко успях да победя. Надявам се като първи мач това да е било настройването за влизането в турнира и всеки следващ да бъде по-добър", коментира 35-годишната българка.

"Помогна ми желанието за победа и всичко, което сме тренирали преди това, защото въпреки пандемията, ние не спирали. Трудихме се много, повече от останалите. Физически се чувствам добре. Ако трябва, мога да се кача и да изиграя още един мач сега", каза Кръстева.

"Надявам се още по-добра игра и пак победа. Познаваме се, имаме няколко мача. Последно тази година на турнир "Странджа" играхме заедно. Не е слаб противник, не е за подценяване, но мисля, че арсеналът ми е малко по-голям от нейния и се надявам да го покажа", заяви Кръстева, която победи Фукс с 4:1 съдийски гласа (29:28, 30:27, 30:27, 29:28, 28:29) в края на февруари по пътя си към титлата на турнира "Странджа".