Странен завършек на мач от галавечерта в UFC разбуни духовете в света на бойните спортове, а един руснак, който се бие под флага на Бахрейн, е темата.

Шамил Газиев каза на щаба си, че иска да бъде спрян боя с Жаирзиньо Розенструйк в октагона след четвъртия рунд на мача им тежката категория. Това е централната среща от картата на шоувечерта UFC Vegas 87.

Газиев започна наглед бойко двубоя, но след втория рунд се придвижваше тромаво из клетката. Серия удари го постави в отбранителна позиция, а след края на рунд №4 той каза нещо на треньорите си.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО С РЯДКО ВИЖДАНАТА СИТУАЦИЯ>>>

"Искам да знам какво каза - отиде и запита щаба реферът Марк Годард. - Кажете ми точно какво каза Газиев!"

Причината за неговата припряност е, че новите указания към съдиите са за внимателно отношение към бойците и спиране на боя дори при най-малък риск за здравето им. Газиев не изглеждаше да е много зле, но едното му око бе окървавено и подуто.

И треньорите признаха - казал е, че не вижда с това око и иска спиране на боя. "Не го виждам", са били думите на руснака.

И Годард обяви край на срещата с победа на Розенструйк. Разочароващо от гледна точка на зрелището за феновете, но вероятно най-разумно като запазване на здравето на състезателя.

Реакциите обаче не са никак ласкави в света на бойните спортове.

"Ужасно разочарование, такова отказване не се вижда често", написаха някои от колегите на Шамил в социалните мрежи. Упреците са, че по никакъв начин не е изглеждало, че той не може да издържи още един рунд срещу съперника.

Разбира се, във времената, в които теориите на конспирациите са ежедневие, родиха се съмнения и за честността на боя. Изглеждаше обаче наистина така, сякаш Газиев има проблеми със зрението с едното око. Дали са били чак толкова сериозни - това никой няма да може да каже.