Скандал тресе бокса преди очаквания реванш на Анди Руис и Антъни Джошуа, в който на 7 декември британецът ще опита да си върне титлите в тежката категория. Признание на един от треньорите в щаба му - Роб Макракън, предизвика възмущение сред медицинските експерти, а и хората в спорта.

Наставникът призна, че е разбрал за мозъчното сътресение на Джошуа още в третия рунд на мача срещу Руис на 1 юни. Той е бил сигурен в това от симптомите - в погледа и поведението на боксьора. Но не е спрял боя, като настоява, че Ей Джей не е имал проблем да продължи да боксира.

"Това е контактен спорт, получаваш удари, получаваш сътресения. Виждал съм го и преди - обясни Макракън. - Не сме направили нищо опасно, Джошуа сам настоя да продължи."

Боксьорът потвърди, че е искал да не бъде спиран боят.

"Знаех къде съм, срещу кого се бия и кой рунд е - каза британският бивш шампион пред "Гардиън". - Което значи, че съм адекватен въпреки сътресението и мога да продължа мача. Знам и кой удар причини сътресението - в третия рунд, отляво. Имам тъмни петна към края на боя, които си припомних едва, след като гледахме записа."

Корифеи в спортната медицина обаче изригнаха. Според тях е заплашен дори животът на Джошуа, като това далеч не е изолиран случай. Просто той изплува в заглавията заради популярността на боксьора.

Люк Григс, който ръководи една от големите фондации за борба с проблеми на нервите и мозъка във Великобритания, реагира най-остро.

"Оказва се, че треньорите на Джошуа са мислили повече за това как ще завърши мачът, отколкото дали тяхнто момче ще го преживее - възмути се той. - Сътресението отваря врати за много тежки последствия, дори за фатални такива. Поведението на тези хора е безотговорно."

Световният боксов съвет ще разгледа случая, но е ясно, че няма да има никакви последствия за щаба на Джошуа. Същата организация дори не направи усилие да разследва обвиненията, че боксьори са оставяни да се бият със сътресения или видими хематоми на главата, отправяни в последните 24 месеца. Цели 11 смъртни случая в този спорт за периода предизвикаха големи дискусии, но не и конкретни действия.

А Джошуа дори добавя в изказването си пред "Гардиън", че е бил в същото състояние след нокдауна от Владимир Кличко през 2017-а, но се е изправил и е победил. След онзи мач също стана ясно, че британецът е имал сътресение.