Световният шампион по бокс Александър Усик се върна в родината си от Великобритания след тридневни опити.

Той е в Киев, като се закани да защитава страната си от руската инвазия.

Притежателят на титлата в тежката категория, който изненадващо детронира Антъни Джошуа през 2021-ва, е минал през военно обучение и дори има уменията да пилотира самолет.

Усик отправи послание към Вламир Путин и руския народ, като есенцията в него е, че "ако наистина сме православни братя, трябва да спрем това безумие".

"Казвам се Александър Усик - започва видеообръщението си в Туитър боксовият шампион. - Искам да се обърна към гражданите на Русия. Спрете военните си, не позволявайте на вашите деца да атакуват нашата страна и да влизат в нея.

Към президента Владимир Путин: Спрете атаките, спрете да ни поставяте ултиматуми. Седнете на масата за преговори. Трябва да се говори, да се спре всичко това.

Нашите деца, майки, баби и обикновените хора на Украйна се крият из мазета и подземия. Трябва да браним земята си, нямаме друг избор. Защитаваме се.

Спрете тази война сега!"

Усик бе на събитие в английския град Шефийлд във вторник, когато бе попитан за евентуална реакция, ако се стигне до военни действия. Боксьорът тогава отвърна, че не мисли, че ще има размяна на изстрели, а всичко ще мине с дипломация.

На следващата вечер започна операцията на руснаците в Украйна.

Александър е тръгнал към Киев в четвъртък и е пристигнал в събота.