Тервел Пулев спечели междуконтиненталната титла в полутежка категория на WBA след победа в "Арена София".

Българският боксьор завоюва 19-и успех на професионалния ринг в мач №20, като победи камерунеца Роли Ламбърт с единодушно съдийско решение.

Мачът беше много здрав, но не предложи кой знае какви боксови достойнства заради неспортсменската игра първо на камерунеца, после и на българина. Все пак важното е, че успехът бе за Кубрат.

41-годишният Тервел за последно се би на ринга преди малко повече от два месеца в Коста Меса, Калифорния, където се справи по с Дионардо Майнър. Днес в представянето и на двамата боксьори нямаше нищо впечатляващо, но радостта беше за българската публика.

"Страхотен мач от гледна точка на публиката. Труден за мен, защото противникът беше много здрав. Съдията получи мръсна игра, първо от него, после от мен. Важното е, че победих. Сърдечно ви благодаря, защото не спряхте да ме аплодирате, въпреки трудните моменти. Тази енергия и емоция не може да се получи пред чужда публика. Надявам се Кубрат да не подценява никого и да не си мисли, че ще му лесно", каза българинът след мача.

Снимка: БТА

Ламбърт дебютира на професионалния ринг през октомври 2014 г. Той завоюва титлите на UBO и WBO в Африка в тежка категория през 2020 г. и ги държи до 2022 г. След това печели и поясите на WBA и WBC в Азия през 2022 г. Последният му голям успех дойде, когато се пребори за  интерконтиненталния пояс на IBF в полутежка категория през март 2023 г.  Това за него също бе 20-и мач на профи ринга, като загубата му е втора. Първата дойде през миналата година срещу Жаоксин Зан в Дубай.

Ето как се разви мачът:

Рунд 1: Двамата започнаха много предпазливо, като направиха няколко клинча. Тервел се оплака, че съперникът му влиза с главата напред и това доведе до един неприятен сблъсък глава в глава. Получи се и една по-интересна размяна, но нищо ключово.

Снимка: БТА

Рунд 2: Тервел вкара един десен прав в тялото и съперникът за момент загуби равновесие. След това африканецът вкара хубаво дясно кроше в лицето на българина, но и получи нови удари в тялото. Поредните клинчове донесоха и няколко мръсни изпълнения, които изнервиха мача. Отново равностоен рунд.

Рунд 3: Точен ъперкът на българина, а след това и добра комбинация. Камерунецът всъщо вкара няколко деснячки. В края на рунда се получи добра размяна в полза на Тервел, но той получи предупреждение за неспортсменски удар в тила. До момента не се получаваше особено красив за гледане мач.

Снимка: БТА

Рунд 4: Тервел го започна с кървяща аркада (от удара глава в глава), а Ламбърт направи много опасна атака, с която едва не събори нашия боксьор. След това Тервел отвърна с ефективна комбинация. Към края на рунда от лявата му вежда вече шуртеше доста кръв.

Рунд 5: Българинът отбеляза едно ляво кроше в началото, но мачът продължи да изобилства от клинчове. Камерунецът също получи предупреждение за неспортсменско поведение, а след подновяването той вкара две деснячки.

Снимка: БТА

Рунд 6 Африканецът нанесе много тежък удар, а главата на Тервел срещна една от камерите около ринга. След това Ламбърт го натисна и за момент го събори без да получи предупреждение. Българинът вкара много хубав ъперкът. Африканецът продължи да влиза с глава, за което вече получи забележка. Мачът определено не беше образец за боксово майсторство.

Рунд 7: Нови предупреждения от рефера и продължаващ бой предимно в клинч. От време на време се вкарваше някое попадение, но без отчетливо предимство за някой от боксьорите. В края на рунда Ламбърт загуби равновесие и дори едната му обувка се изхлузи.

Рунд 8: Тервел тръгна в атака, знаейки че вече няма много какво да губи и вкара цялата си енергия в няколко тежки удари. Получиха се още клинчове, а българинът дори беше близо до това да падне извън ринга, като се провесе между въжетата. Сякаш Тервел спечели този последен рунд.

Снимка: Bulphoto