Късметът явно е обърнал гръб на боксовата звезда Амир Хан, отбелязва в обширен материал британското издание BBC Sport.

Миналата седмица сребърният медалист от олимпийските игри в Атина (2004) и световен шампион в лека категория стана жертва на въоръжен грабеж. Беше заплашен с пистолет пред жена си, а часовникът му беше откраднат.

През февруари той пък загуби среща срещу един от най-големите си "врагове"- Кел Брук.

"Да имаш дуло на пистолет, навряно в лицето е изключително стресиращо, но също така е и повод за равносметка. Започнах да ценя живота, защото осъзнах, че можеше да съм мъртъв. Господ ми даде втори шанс.

Може би сега е времето да променя нещо в себе си. Влизайки на ринга, винаги съм на един удар от болката, но след срещата всичко влиза в нормален ритъм. Грабежът не е толкова лесен за преодоляване.

Аз съм свикнал с напрежението и по-лесно преодолях случката, но за жена ми това беше травма, която не е изпитвала. След инцидента и двамата прекарваме повече време с децата. Всичко е толкова преходно", споделя световният шампион.

Съперничеството между Хан и Кел Брук е едно от най-лютите на световната боксова сцена. През месец февруари Брук победи Хан пред 22 000 зрители на арената в Манчестър.

Самият Брук заяви пред медиите, че Хан никога няма да се възстанови психически от загубата, което е показателно за важността на тази среща.

"Това е една от най-тежките загуби в кариерата ми. Повечето зрители бяха дошли да ме подкрепят. За първи път си тръгвам огорчен от ринга. По време на подготовката имаше моменти, когато исках да се откажа, но не го направих, защото нямаше как да предам феновете си. 22 000 души си бяха купили билети.

Нямах право да ги подведа. Истината е, че бях контузен, но не го признах официално, за да не дам предимство на опонента си. Хората трябва да разберат, че остарявам, когато минеш 30-годишна възраст тялото ти не работи по същия начин. Времето, което прекарах извън ринга ми се отрази негативно. Беше ми изключително трудно", каза Хан пред BBC Sport.

Getty Images

Бившият световен шампион не иска да се отказяа, защото не знае с какво да замести любовта си към бокса.

"Мотивацията ми за успехи е намаляла с годините, но не мога да се откажа от бокса, защото ще умра от скука. Това е трудно решение. Не искам да нарушавам мъжката си дума, като обявя отказване, а после се завърна. Любовта към спорта е вечна и тя не може да ми бъде отнета", споделя емоционално той.

Хан изненада света, когато едва на 17 години спечели сребърен медал от олимпийските игри в Атина. Освен това, той има и три световни титли- Световното за младежи (2004), Eвропейското за младежи(2004) и Олимпийските игри за младежи (2003).

Професионалният бокс също е зона с много успехи за Хан. Той има 34 победи от 40 мача, като 21 от тях са постигнати с нокаут.