Южноафриканецът в лека категория Симисо Бутелези е починал след кръвоизлив в мозъка след боксов двубой през уикенда в Дърбан.

В неделя 24-годишният мъж се изправи срещу сънародника си Сифесихле Мнтунгва за титлата на WBF в лека категория, но 10-рундовото състезание беше прекратено от съдията, след като Бутелези започна да се боксира с въображаем противник, удряйки въздуха в един от празните ъгли на ринга.

Записът от двубоя показва как Бутелези пада през въжетата, а след подновяването на двубоя се насочва към празния ъгъл, където започва да нанася удари във въздуха и е тотално дезориентиран.

Мнтунгва е обявен за победител, а само секунди след това Бутелези припада и е откаран в болница.

Той е поставен в изкуствена кома, след като е установено, че има кръвоизлив в мозъка. Новината за кончината му бе потвърдена от местната боксова асоциация.

"Той бе велик боксьор, който е бил пример за подражание както извън, така и на ринга. В болницата на г-н Бутелези бяха предоставени най-добрите възможни грижи, но той все пак издъхна от нараняването", се казва в изявлението на местната боксова федерация.

Също така се подчертава, че ще има независимо медицинско разследване на трагичния случай.

Треньорът на боксьора увери, че Бутелези е бил в отлично здраве преди двубоя, но явно след някой по-силен удар е получил увреждане на мозъка и затова е започнал да се боксира с въображаем противник, а съдията правилно веднага е прекратил срещата.