Президентът на САЩ Доналд Тръм бе на трибуните на емблематичната зала "Медисън Скуеър Гардън" и изгледа галавечерта на UFC 244 в смесените боеве.

В нея Благой Иванов-Багата загуби драматично от Дерик Люис след три гладиаторски рунда със съдийско решение, което не бе единодушно, а още по-малко - безспорно.

Това бе голяма битка, а първите отзиви на експертите зад Океана са, че мачът е бил зрелище, което си е заслужавало.

На картите на тримата рефери пишеше: 30-27 за Люис, 28-29 за Иванов, 29-28 за Люис. Така Багата вече има три загуби при 18 победи в UFC и засега остава на осма позиция в ранглистата.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГАЛАВЕЧЕРТА И МАЧА НА БАГАТА>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това бе историческа нощ за ММА и пореден личен триумф на Дана Уайт, ръководителят на организацията UFC.

Неговият някогашен бизнеспартньор Тръмп пристигна минути преди началото и мина с усмивка край кордона с протестиращи срещу управлението му, заобиколила залата.

Освиркан, но усмихнат, със значка с американското знаме на ревена, Тръмп зае мястото си. Той е нюйоркчанин, така че не бе учудващо, че и голяма част от залата го аплодира. Но освиркванията се чуваха ясно.

Така бе написана история - за първи път действащ президент на САЩ дойде да гледа на живо ММА галавечер.

Embed from Getty Images

Как се разви мачът на Багата:

Рунд 1: Битката на Люис и Иванов започна с мощни възгласи на публиката, подкрепящи Черния звяр. В началото Багата повали съперника и тръгна да приключва двубоя с ключ на ръката, но американецът ловко се измъкна. Люис също отбеляза събаряне, а двамата размениха и боксови удари в първия рунс. Едно от тях бе особено тежко в главата на българина, но той не се разколеба.

Рунд 2: Багата стартира с мощно кроше, на което Люис отвърна с клинч и опит за близък бой. Но американецът бързо се опомни и изстреля канонада от удари, повечето - неособено точни. Един от тях обаче окървява лицето на българина и се налага то да бъде почистено.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нов опит за ключ на ръката от Багата, който е по-силен в тези елементи - все пак е бивши световен шампион по самбо. Иванов прибра Люис към стената на клетката и му пласира удари с колена и ъперкъти. След това го свали с препъване и бе близо да го задуши, но времето изтече и рундът приключи.

Рунд 3: Двамата бяха вече видимо уморени от тежкия бой. Опитаха събаряне, но съперникът успяваше да се измъкне - първо Люис, после и българинът. Последните 20 секунди са опит за зрелищна размяна на удари, за да падне другия. Неуспешно.

Съдийското решение видимо разочарова Багата, тъй като той има повече пласирани удари според статистиката. Определено бе спорно.

Люис прекъсна победната серия на българина, който бе на крачка от топ 5 в тежката категория на UFC и очакваше при успех днес да получи на сблъсък за световната титла в дивизията.

 

Embed from Getty Images

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ГАЛАВЕЧЕРТА И МАЧА НА БАГАТА>>>

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos