Серия публикации днес в Англия намекват, че е възможно контузията на Антъни Джошуа да провали мача с Кубрат Пулев. Дългоочакваният двубой за световната титла в три версии трябва да е в късната есен или дори в последния месец на 2020 г., след като бе отложен от първоначалната си дата - 20 юни.

Ей Джей има травма на лявото коляно и се появи с предпазна шина, подпомаган от хора от щаба си при всяко движение, на протестен митинг в Лондон преди дни. Неговият импресарио Еди Хърн каза, че контузията не е чак толкова сериозна и ще спре от тренировки Джошуа за 4-6 седмици. Но това означава, че мач с Пулев няма как да има преди октомври или ноември.

Според специализираното издание boxingnews24, нещата не са толкова прости. Травмата не е нова - тя датира от мача на британеца с Анди Руиз през декември в Саудитска Арабия, като досега не е оперирана. Очакванията са били да отшуми с терапия, което не се е случило. Ако сега се наложи интервенция, няма начин боксьорът да се върне на ринга за мач преди края на годината.

Същото издание гръмна и новината, препубликувана в няколко големи медии, че Чарлз Мартин е готов да замени шампиона в бой с Пулев. Той е претендент №2 във версия IBF, където Кобрата е на върха на списъка. Така обаче мачът ще е само за пояса в тази категория, а не за трите, които държи Джошуа.

Мартин е с актив от 28 победи, 2 дагуби и 1 реми, на 34 години и едно от двете му поражения бе с нокаут именно от Джошуа преди 4 години. От тогава той спечели 5 от 6 мача и стигна до номер 2 в класацията на IBF. Другата му загуба е от Адам Ковняцки, който пък е №3 в списъка с претенденти в същата версия.

Ако Ей Джей потвърди, че не може да се възстанови преди септември или октомври, асоциацията IBF ще насрочи бой за пояса без него - между Мартин и Пулев. В рамките на тази календарна година трябва да има мач за тази титла по правилата на професионалния бокс. С шампиона или без него, такъв сблъсък ще се проведе.

"Ако Джошуа наистина е контузен, ние сме готови и Чарлз се изправя срещу Пулев", потвърди Леон Маргулес, промоутърът на Мартин.

Очаква се IBF да поиска официална информация от Джошуа за състоянието му и намеренията му. И да му даде срок до края на юни, за да процедира по-нататък с боя на претендентите, ако няма как шампионът да излезе в защита на титлата си преди изтичането на 2020 г.

"Матин чака дълго шанса си, той е готов, подготвен и няма търпение - продължи Маргулес. - От дълго време се готвим за бой за световната титла. Дали срещу Пулев, дали срещу Джошуа, за нас е без значение."

Най-вероятно, ако се стигне до мач Мартин - Пулев, вместо Джошуа - Пулев, победителят пак ще се изправи срещу Ей Джей след известно време. Загубилият без бой титлата шампион ще иска да си я върне и автоматично ще има право на първи бой срещу защитаващия пояса нов крал във версията.

По ирония на съдбата, травма спря Кубрат да се бие с Джошуа преди 3 години, когато двамата се готвиха за мач за световната титла в Кардиф. Тогава българинът получи контузия в гръден мускул по време на тренировка.