Докато светът очаква с нетърпение боевете на Антъни Джошуа и Тайсън Фюри през следващата 2021 година, оказва се, че те вече са се изправяли един срещу друг на ринга.

Не е било под прожекторите на глобалното внимание, както ще се случи със сигурност тепърва, но двамата се познават от съвсем близо след един мач в Северен Лондон от 2010-а.

Историята разкри Шон Мърфи, тогава един от треньорите на британския олимпийски отбор, който се е готвил за Олимпиадата в столицата две години по-късно. На нея Джошуа взе злато и след това пристъпи към професионалната си кариера.

"Тайсън вече бе професионалист по това време, каза ми - дай ми някой за три лесни рунда днес, искам лесен спаринг - спомни си Мърфи. - В отговор му рекох: Виж, имаме стотици експерти и медия в залата днес, ще имаш сериозен спаринг. Ще ти дам най-доброто ни момче от най-тежките.

Фюри беше доволен и се видяхме в залата "Финчли" в Северен Лондон, край Барнет. Джошуа вече беше там.

Двамата се биха три рунда, като в първия Антъни го надигра тотално. Тайсън един-два пъти се хвана за въжетата, но устоя и не падна. След това излезе и започна леко да дразни младото момче, беше провокативен. Размениха тежки удари и тези три рунда си бяха като реален мач, страхотно зрелище. Още тогава бях изумен колко мощ има в Ей Джей."

Куриозно, случаят е отбелязан и в медиите, като е придружен с коментари от двамата, но очевидно преди 10 години никой не е обърнал сериозно внимание.

Джошуа например коментира за боксовия репортер на "Гардиън", че е казал преди спаринга на Фюри:

"Ако те победя, ще ми дадеш златния си Rolex. Разбира се, на майтап, но той кипна и ме погледна лошо. Бихме се с много желание и страст, явно го бях раздразнил."

Не е трудно да се намери и коментарът на Фюри за боя, който е публикуван тогава в боксова колонка на сайта на BBC:

"Това момче е много силно, такъв ъперкът ми вкара, че друг на мое място щеше да е в нокаут. Аз съм един от най-добрите професионалисти, но той изобщо не трепна, а е още аматьор, новобранец. Има голямо бъдеще, а и много здрав ъперкът!".