Нов човек влиза в щаба на Кубрат Пулев, твърди мексиканската медия Direct TV Sports. Става дума за популярния в страната и в целия спортен свят Анхел Гийермо "Мемо" Ередия Ернандес, който има изключително интересно и, на места доста тъмно минало с допинг и наркотици.

43-годишният Мемо Ередиа е известен фитнес треньор и специалист в кондиция и дългосрочна подготовка в спорта, като последните боксьори, с които работи, бяха Хуан Мануел Маркес и Хорхе Арсе. И двамата стигнаха до Световни титли, макар и не в тежка категория на професионалния бокс.

Ередия сподели в профила си в социалните мрежи новината, публикувана в Мексико, както и от медийния гигант ESPN. Така косвено призна, че влиза в щаба на Пулев. Промените при българина продължават - в последните 12 месеца той напусна германската промоутърска агенция "Зауерланд" и заработи с американеца Боб Аръм и неговата компания "Топ Ранк".

Главен треньор на Кобрата все още е легендата Ули Вегнер, но явно се разчита Мемо сериозно да помогне в щаба.

Миналото на мексиканеца е скандално, тъмно, но винаги - успешно в спортен план. Той е работил с Марион Джоунс, уличена и осъдена за системна употреба на допинг, като през 2005-а бе свидетел на ФБР по въпросното дело. Така избегна сам присъда, като разкри схемата, по която е снабдявал не само Джоунс, но и куп други елитни атлети, с цяла гама от забранени вещества.

Негови са думите, че всички осем финалисти в спринта на 100 м по време на Олимпийските игри са допингирани. "Знам го, защото съм го правил преди", отсича в интервю за списание "Шпигел" тогава.

Открито е признавал, че е давал с години допинг на атлети, както и уверено твърди днес, че е чист. Занимава се единствено с боксьори от няколко години.

В миналото е разследван и за трафик на наркотици, но без да е доказана вината му.

Следен от агенти на ФБР, а в показанията си пред съда по делото с Марион Джоунс признава, че е получавал пратки със забранени субстанции, като пази дори разписки от по няколко хиляди долара за тях.

"Не правя нищо незаконно днес, чист съм", споделя в последното си интервю преди пет години.

От щаба на Пулев няма официално потвърждение за съвместна работа с мексиканеца Ередия.