Светът на бокса е разтърсен от смразяващо изказване на Дионтей Уайлдър преди срещата му на ринга с Доминик Бризийл в събота.

На фона на изреченото от американския Бронзов бомбардировач, изслушването и обвиненията към Кубрат Пулев изглеждат направо "лека категория".

Уайлдър, известен с поразяващия удар, който остава безпомощни съперниците, призна, че "още се опитвам да запиша едно тяло на сметката си", като всъщност използва жаргонен израз за труп, за убийство.

Точните му думи са "I am still trying to get me a body on my record", на английски език.

"Това е единственият спорт, в който можеш да отнемеш човешки живот, а и ти плащат за това. Напълно законно е", нареждаше в интервюто Дионтей пред напълно слисания репортер.

Реакциите са гневни и незабавни, като вероятно след съботния бой шампионът ще бъде наказан. Нищо чудно дори лицензът му да бъде отнет за известен период, както се случи с Пулев.

"Ти си безмозъчен идиот, позор за бокса", написа в социалната мрежа Тони Белю, британска звезда в същия спорт.

Еди Хърн, импресарио на Антъни Джошуа, също коментира: "Това е изключително лош момент за спорта ни."

По-рано тази година Уайлдър се обърна към съперника си Бризийл в друго интервю с думите "уреди си нещата по погребението", но това остана сякаш между останалите му цитати и никой не го прие насериозно. Думите му от вторник вечерта обаче смразиха света на бокса, а в САЩ гневът е огромен.

"Животът му е заложен в този бой - каза Уайлдър. - Наистина го мисля. Това е брутален спорт, а не джентълменски. Удряме се здраво по главите, а аз удрям особено силно. Всеки лекар по света ще ви каже, че главите на хората не са направени, за да бъдат удряни."

Скандални думи. Уайлдър има 39 победи с нокаут от 40 мача, като понякога ударите му наистина изглеждат брутални. От един такъв по някакъв начин успя да се изправи Тайсън Фюри, а мачът им завърши наравно през декември 2018-а.