Световният шампион по бокс в тежка категория Олександър Усик заряза оръжието и се връща към своето обичайно поприще.

В последния почти месец той бе един от символите на украинците, включвайкисе без колебание в отбраната на Киев.

Усик умело използваше своята популярност, като непрестанно публикуваше мотовиращи клипове и снимки, което несъмнено са повдигали духа на сънародниците му.

Пред дни обаче стана ясно, че извънредната ситауция в Украйна няма да повлияе на вече уговореният реванш между Олександър Усик и Антъни Джошуа, в който ще са заложени три от шампионските пояси в тежката категория.

Усик вече е напуснал бойното поле, като ще напусне Украйна през полската граница, след което ще започне своя подоготвителен лагер за битката срещу Джошуа.

Макар преди няколко седмици украинския шампион да обяви, че няма идея какво ще се случи с мача и на този етап защитата на родината му е по-важна, той все пак ще се съсредоточи върху спортната си кариера.

Още в началото на войната в Украйна важи закон, който забранява на всички мъже между 18 и 60-годишна възраст да напускат страната. Все пак са възможни изключения за бащи на три или повече деца.

Именно такъв е случаят с Усик, който има три деца и властите е го допуснат да напусне страната.

По коренно различен начин реагира неговият колега Василий Ломаченко, който отказа всичките си титли в лекат категория, за да остане на фронта в Украйна.