Олександър Усик отказва да се отдръпне и да направи път за договарянето на мегамачовете на Антъни Джошуа и Тайсън Фюри, които изглежда всеки боксов фен по света очаква.

Украинският претендент в тежката категория си иска шанса да се бие с Ей Джей, както повеява правилникът. Усик е №1 в списъка за бой с британския шампион във версия WBO и, ако Джошуа реши да пропусне този мач, ще трябва да оваканти пояса.

По подобен начин седяха нещата и преди сблъсъка с Кубрат Пулев през декември, когато българинът бе претендент №1 в IBF, а Антъни трябваше да загуби титлата, ако не бе се съгласил на боя.

Щабовете на Фюри и Джошуа преговарят от седмици за два мача в рамките на тази година, но ако позицията на Усик не се промени, ще се стигне до избор - или освобождаване на една от трите титли, които Джошуа притежава, или първо мач с украинеца, а едва тогава срещу Фюри.

А това би забавило поне с 6 месеца сблъсъците, които се очакват с огромен интерес.

"Усик не е давал съгласието си да бъде пропуснат - обяви агентът на украинеца Александър Красюк. - Той е заслужил тази възможност и, докато всички говорят за боеве Фюри - Джошуа, ние се готвим за мач Усик - Джошуа."

Според Еди Хърн, импресариото на Ей Джей, сега ще се започне нова сага. Украинският щаб вероятно ще поиска компенсация, за да отстъпи.

"Ако трябва, ще му бъде платено", анализира в. "Гардиън" в специализираната си колона за бокс.

Изданието смята, че да се дадат няколко милиона на Усик, при условие, че боевете на Джошуа и Фюри се очаква да генерират стотици милиони, не би било проблем.