Местен боксов шампион бе осъден на смърт в Иран заради участието си в протестите през 2019 година. Смъртната присъда на Мохамад Джавад Вафаей-Сани идва малко повече от година след екзекуцията на бореца Навид Афкари, след която масово имаше призиви за изваждането на ислямската република от международния спортен живот.

26-годишният боксьор е бил осъден на смърт, след като е признат за виновен по обвинения за подпалване и унищожаване на държавна собственост. Адвокатът му вече потвърди присъдата в профила си в Twitter, но също така изрази и намеренията си да обжалва пред Върховния съд.

Вафаей-Сани е боксов шампион от източния ирански град Машхад, където е задържан в момента. 

Борецът Афкари също бе осъден на смърт заради участието си в протестите от 2019 година и бе обесен през есента на 2020 година. Тогава властите го пратиха на бесилото заради убийство.

Всяка година Иран екзекутира повече хора от която и да е друга държава в световен мщаба, с изключение на Китай. Активистки организации изразиха притеснението си, че статистиката нараства, особено за изминалата 2021 година, след като преди това е имало лек спад.