Златното момче на бокса се завръща на ринга, макар вече да е на 48 години. Големият Оскар де ла Оя обяви, че на 13 юли ще се бие отново, без да даде каквито и да е детайли.

Знаеше се, че един от феномените на спорта с ръкавици, държал 11 титли в кариерата си в средните и полутежките категории, тренира от месеци усилено за този ход. Той се отказа преди 13 години и никой не е очаквал пак да го види да боксира, след като е успешен промоутър и работи с някои от най-големите имена в спорта.

По време на пресконференция, на която представяше бой на Джейк Пол - един от неговите боксьори, срещу Бен Аскрън, Де ла Оя взе микрофона в края.

И каза само: "Завръщам се на ринга на 13 юли". Не изчака въпроси, стана и тръгна.

Съперникът не е ясен, нито мястото и детайли около мача.

Голямото вдъхновение на това завръщане е Майк Тайсън, който вече се би на "стари години" с Рой Джоунс. За това Златното момче говори преди седмици в интервю пред канала DAZN, но не бе конкретен дали и кога ще го видим отново на ринга. Сега вече е ясно.

48-годишният Де ла Оя е легенда с 16-годишна активна кариера и световна слава, граничеща с обожание. Неслучайно прякорът му остана Golden boy (Златното момче) и след края на активния период като боксьор. Харизматичен и невероятно популярен.

Той е нещо като мит, полубог в Северна и Централна Америка, а бляскавите му успехи стартираха на аматьорския ринг със злато на Игрите на добра воля през 1990-а и олимпийска титла за САЩ в Барселона 1992, в категория до 60 кг.

По пътя към нея бе победен и българинът Тончо Тончев на 1/4-финал.

На професионалния ринг записа 31 поредни победи и спечели няколко пояса на световен шампион, преди през 1999-а, когато бе на 36, да го победи Феликс Тринидад.

В един немалък период през 90-те, Де ла Оя бе считан и за боксьор №1 в света, при това в златна епоха, в която имаше хора като Тайсън, Холифийлд, Луис, Пакиао и Мейуедър. Точно от последните двама записа поражения, преди да се откаже през 2009 г.

От 10 години е един от най-успешните боксови агенти, включително на суперзвездата Канело Алварес.