Фантастичен Тийм най-после пречупи Рафа в Шлема

Австриецът излиза срещу Александър Зверев на полуфинал

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тийм в трудните моменти имаше статистика е най-добрият докато в същата тази статистика наш Григор изобщо не би трябвало да е в нея:( Даже нашия ми се вижда доста напред в момента с оглед психическите му проблеми....

И Зверев, и Тийм, имат реален шанс за титлата. Мисля не по-малък от Федерер (предвид моментното му състояние). Разбира се, Ноле си остава фаворит. Ако играе добре, ще спечели първото място. Но дори при малки колебания, ако противниците му играят на ниво, всичко може да стане. Поне се разбра, че Федерер засега си остава сам на първото място по общ брой шлемове. Но напролет вероятно Надал ще го настигне, на клея.

Тийм е с една идея по-резултатен от Гришо, а Надал е с една идея по-резултатен от Тийм. Това е реалността. Преди няколко месеца Гришо разби Тийм. Но много хора тук не осъзнават, че не винаги по-добрият побеждава. Много важни са също моментната форма и късметът. Когато и Гришо, и Тийм са в добра форма, нивото им е изключително близко, може би с лек превез за Гришо на твърди кортове и не толкова лек превез за Тийм на клей. Както се вижда, Тийм и Надал също мога да губят мачове заради 1-2 грешки в ключов момент. Дори и най-великите трима не са безгрешни.

Тийм е най-добрият и постоянен тенисист от поколението на Григор. Това, че Григор има известно предимство в игрите срещу него е индивидуална особеност и го има в много от по-дългите съперничества. Тийм, обаче, за разлика от Григор и не само от това поколение, в последните три години е много постоянен и надграждащ в представянето си. Не случайно е постоянно в топ пет и финал на шлем игра и т.н. Доколко той, а и който и да е друг ще си реализира пълния потенциал и дали ще успее да издържи едновременно на конкуренцията на тримата големи и напиращите млади отдолу, воглаве със Зверев, но не само, предстои да видим. Новата вълна е в по-добра изходна позиция. По отношение на сравненията - Григор е по-талантлив и с по-добри физически данни, но по непостоянен, за съжаление. А принципно разликата в големите мачове между големите играчи е в няколко отигравания, точки и грешки. Всеки може да бие всеки, но накрая, обичайно е, триумфират я Надал, я Ноле, я Федерер. Все пак и те не са вечни. Крайно време е да ги пробият и в шлемовете. Едва ли ще е този път, но миналата година двата финала на Тийм и Медведев са ясен симптом в тази посока.

До голяма степен съм съгласен с теб, с уточнението, че и Тийм е отпадал изненадващо не веднъж и два пъти последните 1-2 години, още първите кръгове срещу много по-слабо класирани играчи. Но, разбира се, не толкова често колкото Гришо. От там идва и разликата в класирането между двамата.

Да, отпада. И има също само един Мастърс 1000, но в общото си представяне е в пъти по постоянен последните три, вече четвърта година. А в играта на червено, дефакто, само Надал го спира последните две години от шлема. Няма го този йо-йо ефект от силни месеци или сезони и после яко надолу. Откакто влезе не излизал от топ 10, има вече пети полуфинал на шлем, два финала и всяка година в последните печели турнири. Някак, никой не очаква от него нищо и малко се говори за него, все е в сянката на някой друг ярък "пробиващ", било то Григор, Гофен, Зверев, Циципас, Медведев и т.н., но е много по-добре представящ се и надграждащо постоянен спрямо тях. От тези две поколения - това на Григор и младата вълна, той е най-добрият дефакто и след него Зверев. Хубавото е, че двамата са на полуфинал, а един от тях ще се пробва да вземе нещо от Троицата. А, че Троицата се пропуква се вижда точно от това, че втори пореден шлем и трети в рамките на година ще има за финалист някой от младите. Винаги съм го гледал с интерес и считам, че ще има няколко шлема, а вероятно и номер едно ще стане, но за доминация вече няма време. Младата вълна и Зверев са по-заподозрените за това.

Зверев и Тийм са отлични тенисисти. Жалко, че единият няма да достигне финал

Млади срещу стари се получи в двата полуфинала и задължителен сблъсък на поколенията на финала.

Двата полуфинала са в петък. Нещо се обърка.

Някъде да съм казвал кога са полуфиналите..... Естествено е, че са в петък, а финалът даже е в неделя. Женския в събота.

Първият полуфинал (Ноле-Федерер) не е ли утре?

Евала на Тийм най вече за израстването извън корта. Преди месец нае за треньор Томас Мустер. След две седмици го уволни като каза, че имал усещането за негативно развитие на кариерата точно с този човек. При това го махна след втория си мач на Australian Open. Не бях чувал някой да си уволни треньора по време на турнир от шлема, и то когато нещата вървят добре поне на екрана. А Димитров, понеже е такъв джентълмен, ги влачи по година, плаща им 20% от спечеленото плюс всички разходи. Накрая, като падне с 20-30 места в ранклистата, се разделят като приятели... Поне така изглежда на нас, дето ни е лесно да коментираме от дивана и му желаем успехи.

На Григор както се досещате проблема не му е в треньорите а в главата. А главовите проблеми са комплицирани.

Давай Доми, че ми писна от "Светата Троица"