17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Моля да не ми се копира ника!Моля да не ми се копира ника!Моля да не ми се копира ника!Моля да не ми се копира ника!Моля да не ми се копира ника! Нарушавате АВТОРСКО ПРАВО!Нарушавате АВТОРСКО ПРАВО!Нарушавате АВТОРСКО ПРАВО!Нарушавате АВТОРСКО ПРАВО!

Написаното е абсолютно вярно и всички изброени са гениални шахматисти ! В този спорт няма как да ти помогне съдия, особено на мачове за титла. Всички тези имат куп шедьоври оставени в шахматната класика. Лошо е, когато странични ефекти се опитват да влияят, но гадните номерца ги има във всеки спорт...

Много спорове,много мнения.Но истината е ,че когато компютрите не решаваха партиите,всички за които се говори в статията бяха велики шахматисти.Безусловно е така! Държавната политика винаги е била в ущърб на спорта ,както е и сега и точно затова бяха засегнати много велики шахматисти от миналото пък да не говорим и сега. С уважение към всички!

Пълни глупости в стил "Западна пропаганда " !?

Карпов си беше зомби на КГБ. Цял институт по математика стоеше зад него. Аз лично харесвах Гари Каспаров някога, ама сега като го гледам как си продаде гъза на Америка, вече и него го нямам за човек. Корчной е най-добрия майстора. Просто особняк с нормалните проблеми на всеки гений.

В Рейкиявик СССР яде боюй от Фишер. Горби не биваше да ходи там, ала не му дойде на ум и се юрна на среща с Рейгън.Нищо не постигнау ѝссср пак яде бой.

По времето на срещата в Рейкявик между Горбачов и Рейгън СССР си бяха мъртви - без пари, без перспективи, пълни с отчаяни и отвратени хора. Можеха да изкарат още 5, максимум 7 години и тогава щеше да се разрази невиждана по мащабите си гражданска война, вероятно с употреба на ядрено оръжие. Горбачов спаси хората в СССР, а вероятно и Света. За никакъв бой не е ставало дума. Просто Горбачов си изигра максимално добре слабите карти, които имаше.

Глупости на търкалета.Карпов е един от най-гениалните и играещи световни шампиони.И за да играе с Фишер,на полуфинала на претендентите.,побеждауа убедително именно Корчной. Обиден и обвиняващ целия свят,но само не себе си,Корчной "забравя да се върне" от едно от състезанията в Холандия. Карпов е математически гений,за което говори успешният му бизнес в сферата на информационните технолггии. Фишер е в дълбока криза тогава"психологическа" Исам се отказаа от двубоя,въпреки огромното желание на Карпов да играят. А тези конспирологични истории са за утеха на самолюбието на Корчной,който истински уважава и признава Карпов,като най-добър шахматист за епохата си. Та комсомолско партийните обяснения са в сферата на болните ви "идеологизирани мозъци.

Подкрепям! И Карпов е не само "един от най-гениалните и играещи световни шампиони", но и с впечатляващо достойно поведение. През 1981 г. (или 1983 г.) е бил в Слънчев бряг и един служител на Балкантурист го помолил да участва в сеанс срещу чуждестранните гости на комплекса. Карпов се съгласил, но когато разбрал, че Балкантурист ще събира такса от туристите за участието им, отказал непоколебимо. А Корчной е бил неудачник мрънкало и описаното в публикацията не би могло да е вярно, след като всичко се е провеждало под контрола и правилата на ФИДЕ.

_Бла-бла-бла-бла и още сто глупости. Видяхме го Карпов после срещу Каспаров какъв бой яде. И тъй като срещите се предаваха по телевизията, се видя и колко е слаб прсихически и всичките му цупения, мрънкания и фасони. И след като се прави на принцеса, го матираха като куче. НЯКОЛКО ПЪТИ. Забрави всички глупости за това как е бил "най-великия" и какъв майстор е бил. С цялото СССР зад гърба си, с цялата мощ на КГБ и всички тайни и явни преимущества, които имаше, го биха като шкембе у дувар.

Айде малко по-кротко. Каспаров с/у Карпов се играе през 1984 г. По времето на СССР. Точно тогава КГБ е било и зад двамата.

Дойче веле, здравей, здравей. Идеални сте в генерирането на лъжи и манипулации...

И къде точно те излъгаха и и те изманипулираха, теб, горкичкия? Дай някакъв пример, че така всеки може да плещи глупости и да хвърля обвинения наляво-надясно. Бъди конкретен.

Вие и да се изпуснете в гащите пак руснаците и "комунизма" ви е виновен! Нещастници!!!

Никой не е виновен. Просто се изплюхме на умрелите комунизъм и СССР. Ей така от скука...

Руснаците са си такива от край времеи не само в спорта. Никакъв фер плей при тях. Не случайно ги изхвърлиха от всичките спортни форуми. А сега след агресията и от всичките икоономически , политически и т.н. организации. Долна нация

Не ми говори за феър плей и расизъм, защото няма по лицемерни в това отношение от англо саксонците.

Роберт Фишер победи всички руски шахматисти, руснаците упорито търсиха човек който да го победи. Виктор Корчной ( гениален шахматист) беше единствения който не беше губил от Фишер. От 4 изиграни партии, резултат равен 2:2. Корчной настояваше да се срещне с Фишер, но руснаците не му разрешиха и той им тегли една майна. Срещу Фишер изправиха младият комсомолец ( който никога не е мислил със собствения си мозък) Зад него застанаха бивши световни шампиони, около 6 на брой. Започнаха да пресират и поставят условия на Фишер, което никога не беше се случвало до тогава, по традиция световния шампион определя правилата и поставя условията. Накрая Фишер не издържа и се отказа от титлата.

Шах, шах, шах, три пешки метър и валат.

Окулисти и шамани уж играят шах! По-добре по цял ден да слушам за Бойко Борисов и магистрала Хемус. Магистралата въпреки, че я няма е в пъти по-реална от умрелия мракобесен комузъм на СССР ;)

А Фишер???

Ами Фишер така и не игра мач с Карпов, май на никои не му е ясно защо, но се отказа. Иначе сам по себе си Фишер е класа и разби съветската доминация в този спорт и то сам! Можем само да гадаем дали Карпов би победил в мач срещу Фишер, виж срещу Каспаров съм по-сколонен да мисля, че Каспи би победил, по-млад е.

Когато почнах да играя шах някъде след 1970 беше в разгара си дилемата ще има ли мач Фишер Карпов, разбира се системата тогава величаеше Карпов, към днешна дата вече съм изчел всичко от различни източници и мога да твърдя, че Боби Фишер е бил с тежка параноя, която му попречи да доразвие таланта си и успехите си, Спаски не е бил по различен, също с психически проблеми. И все пак личното ми мнение е, че Карпов, Каспаров и Карлсен в сегашни дни изпъкват над другите ставали световни шампиони. Карлсен разбира се е играч от технологично време, компютър с милиони партии и програма, която не може да победи, това вдига нивото много. През 20 век беше различно, четеш месеци затворен в библиотека хиляди партии, щабове от гросмайстори, аналогови играчи, играят контрола 40 хода, играещият с белите записва скрит 41 ход, щаба на проривника цяла вечер умува какъв е хода и чертае варианти за доиграването. Различни епохи, все едно дебат Марадона или Меси. Аз съм на страната на спортистите от 80 те, просто тогава бях младеж. Кройф, Марадона, Борг, Карпов, Каспаров, Ники Лауда, Стенмарк, това са моите идоли!

А бе аз да ги докопам с гоУемата сопа и да ги почна, ще ми станат само на медитация ако ще и от Харе Кришна мангасарите да са там

Това ,,шах,, и ,,Мат,, -едно и също ли е?

Бегай , бе!!! Аз като бия чекия, някой отчита ли ги? Официално!? Айде, де! ...шахматист..

Ми,'да! Големи ЯЙца!

Съветски съюз - служби- параноя - с една дума - ГАДОСТ.

Дреме ли ти нещо наа...? Аз съм все тук!

Велико е разиграването в "безсмъртната патия" - Андерсен срещу Кизирицкий.

Просто казано - побърканяци :))))))

А беше време когато думата mental се превеждаше като умствен.

И да си кажа - пускайте повече такива материали, а не да ни занимавате с герберасти и бобимихайловци

Шахматът винаги е бил спорт за ненормалници... И все пак не мога да отрека, че историята е наистина интересна

Боби Фишер Попиля съветска шахматна школа.Контролира от властите,естествено.Сами са си ..говорили.

Неоспорим факт! И то го наприм САМ и без и чужда помощ. Боби е ГЕНИЙ. Но, евентуално срещу Каспаров СЪЩО гений надали би имал вече ШАНС. Срещу Карпов е спорно, жалко, че не видяхме мач между двамата.

ссср отдавна го няма и вашата пропаганда е закъсняла с 30 години

Ти що четеш пропаганда ?

Корчной е велик шахматист, но не всички силни шахматисти стават световни шампиони.

Истината е, че и без хипнотизатор и кисело мляко, Карпов пак щеше да е шампион, просто е по-добър и статистически това лесно се вижда, пиково ело, резултати срещу топ 100 играчи, спечелени турнири, стил на игра. Корчной е велик играч и ако се беше родил по друго време, а не времето на Каров и Каспаров можеше и да стане световен шампион, но съдбата е решила друго.

В сблъсъците Карпов/Корчной и Карпов/Каспаров бях за Карпов, но не отричам че Корчной и Каспаров се бориха освен срещу Карпов и срещу цял държавен апарат и то не какъв. Единият (Каспаров) успя, Корчной обаче загуби три финала както и Холандия на футбол. И все пак Виктор Корчной беше на 50+год, когато се бори за титлата. Беше попреминал зенита си вече, златните му години минаха в битки срещу болшевизма и комунизма в СССР!

Съгласен съм, фактите не могат да се отричат! Карпов си беше дете на КПСС и апаратчик, до ден днешен си е такъв. Но също така беше доста талантлив играч, майстор на позиционната игра и ендшпила, велик играч, като оставим настрана иделогическите му пристратия и че винаги е бил близо до властта. Каспаров ги бие и двамата по величие!

за 'борба с апарата' може да става въпрос, преди да е минал определено ниво и да е известен. от тази гледна точка, в двубоите с Карпов и двамата други НЕ са имали пречки. виж, колко ли неизвестени не са станалите майстори, заради интриганства по места... но това пак не е директно от конкретната политическа власт.