17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще вземе 1000, а не 1500 точки

Не са ми любимци и двамата. Липсва им, поне засега, индивидуален стил, като на Федерер, Джокович, Надал, Медведев, Кириос, Вавринка...

Някак си тихо и без драма старите кримки сдават и идват млади момчета с хъс, физика и великолепни технически умения. В този смисъл Лондонският турнир е начален акорд за новата генерация в тениса...

Старите кримки не печелят лондонския турнир вече трета поредна година, но въпреки това все още са неотменими.

Поначало, на този турнир малко му е сбъркана работата. Водачите на ранглистата, в края на годината, закономерно, са играли най-много и най-тежки мачове. Съответно, са най-уморени, най-заплашени от травми. Неслучайно, турнирът се печели от дебютанти в него, което означава и по-назад в класирането на първите осем. Неслучайно, на финала и на този турнир отсъства играч от топ 4. Никой от тях не беше близо даже, до най-добрата си форма през годината. Спечелването на титлата от Григор беше най-показателно, не помня дали беше и в топ 8 тогава, или взе участие поради отказване на травмирани. Пък "старите кучета", като си починат малко около празниците, на АО пак ще тупат прахоляка от гърба на младите.

само да кажа, че Тийм има най-много спечелени турнири през 2019 г., а и Стефанос също не е почивал. И освен последните три години, откакто го има този турнир е печелен само от Федерер, Джокович и един път от Мъри

А, да си чул, случайно, че миналогодишен шампион е Зверев?

Този глупав коментар, под различни никове, колко пъти ще го повтаряш. Турнирът си е супер и в него участват първите осем за съответната година. Т.е. играчите, които са спечелили най-много точки през текущата година, което означава, че са изиграли и най-много мачове. Я виж ранглистата на кое място е Тийм, като нямало топ 4. Последните три години, турнирът се печели от дебютанти в него, но това не означава, че са по-слаби от останалите. Единственото различно спрямо другите турнири, което обърква понякога и сметките на големите, е че имаш групова фаза, а не е чисто елиминационен турнир. Заради тази особеност излетяха Надал и Джокович тази година, примерно. Надал пък никога не го е печелил, а принципно, тримата големи не успяват не защото са по-уморени или демотивирани, а защото вече са твърде стари и контузени и дългият сезон не им позволява тази устойчивост, каквато имаха преди години. Все пак, Федерер е рекордьор по титили с шест, а Ноле има четири и то поредни, преди Анди Мъри, който също беше номер едно като спечели неговата и след това са тримата младоци. Каквито и да са тези хора като явления в спорта - и те имат лимит и времето им си отива. А турнирът си е супер и схемата му е чудесна.

До началото на турнира Тийм беше 5.

Цицито е широкоплещест, като Федерер. Това дава допълнителна сила на удара, който се извършва в основата си, чрез завъртане на раменния пояс.

Просто невероятно! Преди малко повече от две години отидохме с едно приятелче в Палм Спрингс за Индиан Уелс. Циципас беше 200 и някой си в ранклистата. Моят човек би в един и същ ден и Стефанос и Петрос във фючерсите. Сега Стефанос си тръгва с най-големия чек в историята на тениса, а моят приятел все още не може да пробие топ 200 и се чуди дали да не се откаже от спорта. Евала на гърка и на целия му щаб!

Аз съм гледал първата, неофициална среща, при мъжете, на Исмаил Мустафов, олимпийски шампион по бокс. Повечето не го помнят, но той притежаваше уникална техника. Уникална в световен мащаб - това, което можеше той, никой не е можел и не е близо да може да го направи, включително Усик, когото смятат за съвършен боксьор, не без основание. Но основното е, че в първата си среща, 18годишен, той показа целия арсенал, който по-късно го направи мнооого голям шампион. При това никой не му беше обръщал дотогава някакво специално внимание. Видях, наживо, че големите шампиони се раждат, като диамантите и никой не е в състояние да ги създаде. Може да го поошлайфаш само малко.

Тук си абсолютно прав. Родил ли си се шампион - нищо няма да те спре. Точно като Маринов (Мустафов).

Ако да не живееш в България.

Изключително високо ниво и от двамата! Много равностоен мач. Следващата година се очертава да има много сериозна конкуренция за първите места. Да си пожелаем също Гришо да успее да се върне в топ 10.