Калоян има 32 победи за целия сезон и изостава значително от основните си конкуренти по този показател. Затова Българският Гъливер ще бъде поставен по-назад в ранглистата за първия за 2012 г. супертурнир в токийския дворец "Кокугикан" през януари.

Сезон 2011 е най-лош за Котоошу, дори ако се отчете факта, че заради травма и слаба физическа форма той се отказа на два турнира тази година /през май и септември/, а през март съревнование не се проведе заради скандала с договорени схватки.

В същото време статистиката показва, че и единствения действащ "йокодзуна" Хакухо не се е представил особено успешно и преимуществото му над другите сумисти не е било толкова впечатляващо, както през предишните сезони. Белият феникс не успя да завърши нито един от петте турнира тази година с перфектния резултат 15 победи от 15 срещи, а общо претърпя 9 поражения.

По два пъти 26-годишният монголец отстъпи пред Баруто, Харумафуджи, Котошогику и Кисеносато, а един път бе надвит от 38-годишния ветеран Кайо. Все пак "йокодзуна" Хакухо изпревари всичките си съперници, записвайки 66 победи.

На престижното второ място се нареди Котошогику с 55 успеха, трети е Баруто с 51, четвърти Кисеносато с 50, пети Какурю с 49. Шести в списъка с 48 победи е Харумафуджи, който спечели Купата на Императора през юли в град Нагоя. Седми този сезон е Гоейдо с 44 успеха, но трябва да се вземе предвид, че през януари и септември той беше в позиция на пети "маегашира" и не се бори с най-силните сумисти.

За добро постижение може да се считат 39-те победи на нисичкия 169-сантиметров японец Тойоношима, който цяла година излиза в схватки срещу най-добрите борци и приключи с актив от 39 победи.

202-сантиметровият Калоян Махлянов-Котоошу стана "одзеки" в началото на 2006 г., а две години и половина по-късно записа името си като първия европеец, триумфирал с Купата на Императора, най-престижният трофей в древния японски спорт.