Някои факти, които правят Лондон 2012 първата Олимпиада по рода си:


През 2012 г. Лондон ще стане първият град, който три пъти е бил домакин на съвременни Олимпийски игри. Преди това там е имало Олимпиада през 1908г. и 1948г. В Уенлок (Шропшир, Великобритания) барон Пиер дьо Кубертен, основател на Международния олимпийски комитет, първи реши да създаде съвременните Олимпийски игри.

Барон Пиер дьо Кубертен е посетил града през 1890 г. и е почерпил вдъхновение от годишните игри, организирани от д-р Уилям Пени Брукс, местен лекар, за да "насърчи моралното, физическото и интелектуалното подобряване на жителите". Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. са първите игри, при които се поставя толкова силен акцент върху пътуването с обществен транспорт, ходенето пеш и колоезденето.

Чисто нов бърз влак ще превозва до 25 000 пътника на час от централен Лондон до олимпийския парк само за седем минути. Лондон 2012 са първите Олимпийски и Параолимпийски игри, при които едно и също лого ще бъдат използвано за Олимпийските игри и Параолимпийските игри. Това лого е проектирано от Уолф Олинс, създал логото на токийското метро.

Лондон 2012 са първите летни Олимпийски игри, чиито въглероден отпечатък ще бъде изчислен. За първи път се взимат под внимание и емисиите за изграждане на временна инфраструктура, която ще се използва само по време на Олимпийските и Параолимпийските игри. В резултат на това е възможно намаляването на въглеродните емисии с около 100 000 тона, еквивалент на извеждането от движение на 65 000 коли за 12 месеца.

Лондон 2012 ще бъдат първите олимпийски игри, при които ще се използва нов британски стандарт за устойчиво управление на събития - BS 8901:2009. Самият стандарт е създаден за Олимпиадата в Лондон 2012 г. като част от визията за устойчиви игри. Други организации вече използват стандарта, включително футболният клуб Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд".

Олимпийският стадион е първият стадион с 80 000 места, който е с толкова олекотена конструкция, по-малко от 10 000 тона стомана, и съответно с ниско въздействие върху околната среда. Първото построено съоръжение от Олимпийския парк е колодрумът, завършен в срок и в рамките на бюджета. Лекият му покрив тежи приблизително половината от този на всеки друг закрит колодрум, което го нарежда сред сградите с ефективно строителство.

Първото събитие от Олимпийските игри в Лондон през 2012г. ще се проведе на стадиона в Кардиф. Женският футболен турнир е първото състезание на игрите и започва на 25 юли, преди церемонията по откриването, на Милениъм стейдиъм (Millennium Stadium). На игрите в Лондон 2012 за първи път в олимпийската програма ще бъде включен боксът за жени, като те ще могат да участват в три състезания. Баскетбол и велосипеден мотокрос са първите състезателни спортове, които се проведоха на олимпийския парк като част от серията пробни състезания за олимпиадата.

На Игрите в Лондон 2012 за първи път Великобритания ще има отбор по футбол от 1974 г. насам, когато Футболната асоциация премахна разграничението между професионални играчи и аматьори.