Българският пилот стигна до средата на отсечката между Копиапо и Антофагаста, когато падна акумулаторът на неговото АТВ. До края на 477-километровия специален етап, който е най-дългият с времеизмерване в тазгодишното издание на надпреварата, няма сведения за завършване на състезанието от страна на Ценков, който най-вероятно ще отпадне от надпреварата, съобщи Гонг.

Неговият съотборник от "Рали Рейд" Младен Вачков вече се отказа от участие, след като получи технически проблеми в седмия етап. Два дни по-късно същото се случи и с Ценков.

Миналогодишният шампион Марк Кома от Испания нанесе много сериозен удар по амбициите за титла на големия си враг Сирил Деспре, след като спечели осмия етап при мотоциклетистите и измести французина от върха на генералното класиране. Заседнал в калта между Копиапо и Антофагаста, Деспре загуби много време и завърши на 14 място, което е на 17:20 минути от времето на Кома.

"Имах късмет, че не загубих много минути в калния участък. Видях, че имам възможност да направя разлика срещу Деспре и атакувах с всички сили", заяви Кома за официалния уебсайт на състезанието. Той успя да изпълни желанието си и поведе с 1:26 минути срещу Деспре в генералното класиране.

Разликата между Кома и Деспре беше доста по-сериозна и по предварителна информация испанецът водеше с 9:32 минути срещу съперника си в генералното класиране. В последствие обаче някои от мотоциклетистите подадоха оплаквания към организаторите, които редуцираха изоставането им поради на събралата се на 10-ия километър кал. В деня след единствената почивка в Дакар, Стефан Петерханзел защити аванса си при автомобилите.

Французинът, с навигатор Жан-Пол Котрет, завърши на четвърто място с 5:38 минути зад победителите Хоан Рома и Мишел Перен. Така френският екипаж на Мини води със 7:36 минути срещу американците Роби Гордън и Джони Кембъл с Хъмър, информира БТА.