Във финалния ден от двуседмичния маратон Калоян отстъпи пред "Редкия талант" Кисеносато, докато Аоияма загуби от бразилеца Кайсей. В същото време Хакухо попречи на новия шампион Баруто за завърши с 15 чисти победи, като го изблъска от глинения кръг с "йорикири".

Така Баруто приключи с баланс 14 успеха и една загуба. Естонският исполин ще бъде на пролетния супертурнир със статут на "цунатори" - претендент за най-високото в йерархията звание "йокодзуна".

Баруто си осигури титлата още в петък, след като Калоян Махлянов успя да пребори Великия шампион Хакухо. Той е вторият европейски "одзеки" след Калоян, а сега става и вторият носител на Купата на императора от Стария континент. Първият е Котоошю, който спечели трофея през месец май 2008-а година, предаде БГНЕС.

Днес престижната Купа на Императора бе връченa на Баруто от президента на Асоциацията по сумо "ояката" Ханарегома. Калоян приключи надпреварата с баланс 10 победи и 5 поражения, а другият българин в елитната дивизия "макуучи" - Даниел Иванов-Аоияма, финишира с актив от 6 бели точки и 9 черни.