В първия ден от маратона в Двореца на физкултурата и спорта в Осака, Калоян избута от дохьото Токитенку с йорикири и подобри актива си срещу този състезател на 13 победи срещу 8 загуби.

Другият български рикиши Даниел Иванов пък пребори Саданофуджи с раменно хвърляне "сукуинаге". Естонецът Баруто, който спечели януарския турнир в Токио и сега е кандидат за йокодзуна, успя в очакваната с най-голям интерес схватка от първия ден да победи с "уватенаге" 210-килограмовия Гагамару, най-тежкият професионален сумист.

Осака е щастливо място за Баруто - тук той спечели турнира във втора дивизия "джурю" през 2006 г. и проби в елита, а през 2010 г. заслужи второто в йерархията звание - одзеки. В същото време Хакухо не допусна изненада и започна с успех срещу Точиодзан, който за 13-и пореден път не успя да се противопостави сериозно на Белия феникс, предаде БГНЕС.

Утре съперник на Калоян Махлянов ще бъде 23-годишния японец Точиновака, който на старта на "Хару башьо" поднесе най-голямата изненада днес, като пребори одзеки Кисеносато. За първи и единствен досега път Калоян и Точиновака спориха през ноември миналата година и българинът стигна до успех с коронното си йорикири.

Аоияма ще мери сили във втория ден с Чионокуни, който е на 21 години и за втори пъти в кариерата си се бори в елитната дивизия "макуучи".