Именитият български борец споделя това в интервю за специализирания сайт "Japan-sumo". 

"Труден въпрос, не мога да отговоря на колко процента се чувствам японец, все едно имам две родини", казва Калоян, цитиран от БГНЕС. 

Неговото желание е след като приключи с активния спорт, да стане първия европейски треньор по сумо в Япония. Той вече записа името си в историята като първия сумист от Стария континент, получил второто най-високо звание в йерархията - "одзеки".

"Сумото е моят живот понастоящем, искам да върна своя дълг към Асоциацията и школата "Садогатаке", като предам опита си на младите.

За да стане това, трябва да бъда гражданин на Япония и да имам треньорски лиценз", допълва Българския Гъливер.

Неговото коляно му създава много проблеми в опитите да стане Велик шампион "йокодзуна", но не възнамерява да се подлага на операция, тъй като възстановяването му ще продължи твърде дълго време - минимум половин година.

На въпрос желае ли сина му Кирил да тръгне по неговия път и да стане сумист, Калоян Махлянов отговаря: "Не съм решил, той е само на 4 месеца. От собствения си опит знам колко тежка е работата на един рикиши /борец/, но в живота всичко се постига с много труд. Ако той сам реши да тръгне по моя път, няма да го спирам, но не смятам и да го задължавам да прави това. Светът на сумото е необикновен, древен, много трудно успях да го проумея и да навляза в него".

Котоошу споделя още, че на тренировките дава съвети на младите сумисти и се държи приветливо с тях, но умее когато се налага, да бъде и строг. Големите увлечения на бореца от село Джулюница са голфа и плуването, но обича силно още много спортове.

Калоян Махлянов се ожени за японската красавица Асако Андо на 14 февруари 2010 г., а синът им Кирил проплака за първи път през ноември миналата година, докато баща му се бореше на супертурнира във Фукуока.