Калоян се изправи за втори път срещу Мьогирю и след мартенския успех срещу него го пребори отново, този път с фронтално тръшване "йоритаоши".

Куриозно другият наш сумист Даниел Иванов Аоияма и съперникът му Шоходзан се избутаха едновременно от дохьото и предизвикаха сериозна главоблъсканица за съдиите. Реферите се съвещаваха няколко минути и в крайна сметка решиха двубоят да се повтори. Този път Аоияма победи съперника си с ранг "ошидаши" и изравни на 2-2 баланса си срещу него.

Единственият действащ "йокодзуна" Хакухо излезе на старта срещу Аминишики и шокиращо за него бе победен от 33-годишния японец, един от най-техничните професионални сумисти. Това бе 4-a загуба за Великия шампион в 27 мача срещу Аминишики. До други изненади в първия ден не се стигна и никой от най-силните борци не допусна поражение.

Естонският исполин Баруто се изправи срещу най-ниския в професионалното сумо - 169-сантиметровият Тойоношима. Вторият европейски "одзеки" (след Калоян Махлянов) повдигна и буквално изнесе от глинения кръг 142-килограмовия си опонент, като по този начин му приложи хватката "цуридаши".

Кисеносато пребори руснака Аран, Какурю надви 199-килограмовия Гагамару, а Харумафуджи победи Хомашо.

Във втория ден на съревнованието съперник на Котоошу ще бъде Гоейдо (12-3 в полза на българина), а Аоияма ще премери сили с монголеца Токитенку (1-0).

В летния турнир не участва "секиваке" Чиьонокуни, който контузи дясното си рамо на мартенското съревнование, информира ТопСпорт.