Младата и суперталантлива Жансая Абдумалик е покрила третата гросмайсторска норма на кръгов турнир, който се е провел в Украйна миналата седмица.

Тя споделя, че за нея най-ценна в кариерата й досега е победата в партия срещу известния руски гросмайстор Елмир Мирзоев.

В началото на турнира в Украйна, съдиите са били уверени, че той ще бъде спечелен от някой опитен състезател. Сигурно заради това всички са останали удивени и дори шокирани от триумфа на петокласничката от Алмати. Тя е използвала в някои от партиите си интересен подход, жертвайки пешка, за да започне атака и да контролира играта. Поради това в игрите й са се получавали много красиви позиции.

"Шахматът е моя любим спорт, от него винаги получавам удоволствие", казва Жансая.

"В Интернет често следя партии на Магнус Карлсен, Владимир Крамник, Юдит Полгар и др. Харесва ми да наблюдавам как те водят играта, тактически атакуват, обичам да предугаждам ходовете им. Това е толкова вълнуващо, че мама понякога идва да ме откъсне от монитора".

Нейният баща Данияр споделя, че той самият е голям почитател на шахмата и по някакъв начин е съумял да предаде на дъщеря си тази любов към древната игра.

Украинецът Сергей Карякин стана най-младия гросмайстор в историята на шахмата през 2002 г., когато покри последната норма на възраст от 12 години и 7 месеца. Жансая Абдумалик при покриването на третата норма миналата седмица бе на 12 години и 5 месеца, информира БГНЕС.