Силвия Дънекова се класира за финала на 3000 м с преп. Резултатът на националката ни – 9:42,72 мин е и покрит норматив "А" за Олимпиадата в Лондон. Така тя става осмият български атлет с квота за игрите в Лондон. В крайното класиране на полуфиналите Дънекова, която е и дебютантка на европейско е 11-та, а за финала се класират 15.

"Покриването на олимпийски норматив бе голямата цел, която си бях поставила преди този старт", коментира Дънекова.

"Опитах да вляза и сред първите четири, които влизат директно на финала, но все още нямам този опит, който го имат големите бегачки. Радвам се, че успях да се мотивирам и да си проведа изключително грамотно бягането. Доволна съм от себе си, но има още какво да се желае. Всяко нещо обаче с времето си. Влизането на финал на европейското е второто хубаво събитие, което ми су случи тук. Дано и в последното бягане имам късмет и да си проведа разумно и качествено бягането", допълни тя.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов бе първия от делегацията ни, който поздрави Силвия Дънекова за отличното представяне. Двамата изгледаха заедно втората полуфинална серия на 3000 м с преп. Финалът на 3000 м с преп. е в събота (30 юни) от 19,55 ч (бъл.вр.).

"Както и очаквах, голямата конкуренция мотивира нашите атлети и ето първия олимпийски норматив е факт. Силвия Дънекова не само влезе във финала на 3000 м с преп., но и покри олимпийски норматив. Постижението й е много близо и до националния рекорд. Чудесно участие на Дънекова и то още в първото й голямо първенство", заяви Карамаринов.

Малко след това Момчил Караилиев и Златозар Атанасов се класираха за финала на троен скок. Караилиев скочи още първия си опит 16,73 м, което му осигури пето място в крайното класиране на квалификацията. Атанасов зае осмо място с 16,58 м, постигнати в последния му трети опит. Единствен от тримата ни атлети, който не стигна до финал е Румен Димитров, който записа в най-добрия си опит 15,60 м.

Финалът в дисциплината е в събота (30 юни) от 19,05 ч.

Силен ден имаше и Радослава Мавродиева (гюле). Още в първия опит на квалификацията тя тласна гюлето на 17,55 м и покри квалификационната норма от 17,40 м. В крайното класиране на квалификацията Мавродиева е шеста, а първа с 18,65 м е Надине Клейнерт (Гер). За 25-годишната Радослава, която има личен рекорд от 18,20 м финалът в Хелзинки е първи на голямо първенство. Битката за медалите в дисциплината гюлле при жените е на 29-и юни (петък) от 18,00 ч.

Българското участие днес продължава в 17,45 ч, когато започва финала на скок височина с Венелина Венева и Мирела Демирева. От 18,30 ч е финала на 100 м с Ивет Лалова. Красимир Брайков ще бяга във втория полуфинал на 400 м от 18,48 ч. Последна на пистата на олимпийския стадион излиза Теодора Коларова, която ще бяга в първа полуфинална серия на 800 м от 19,05 ч, предаде БГНЕС.