В студиото на предаването "Факторът Кошлуков" по TV7 Нейков заяви, че представянето на Острова ще бъде по-успешно от това в Пекин преди 4 години.

Имаме реални шансове за медали - могат да са 6-7, но могат да бъдат и 10 - заяви министърът, чиито надежди са свързани най-вече с борбата, бокса, вдигането на тежести, стрелбата и леката атлетика.

Свилен Нейков разкри, че у нас се работи по специална програма, насочена към представянето на България на летните Игри през 2016 г. в Рио де Жанейро. В тази връзка той обясни, че неговото министерство концентрира сили за възстановяването на спортните училища и на спортните школи. Нейков уточни, че вече са възстановени спортни училища в София, Варна, Русе, Плевен и Бургас, като предстои те да минат под шапката на Министерството на спорта.

Министърът подчерта, че неговата институция полага усилия и за развитието на масовия спорт. Пред водещия Емил Кошлуков той разказа, че от началото на своето управление правителството е инвестирало над 7.5 милиона лева за изграждането на 47 спортни обекта в България.

Нейков изказа съжаление за това, което се случва в националния отбор по волейбол. "Много ми се искаше да участваме със своя пълен потенциал на Олимпиадата" - сподели министърът, според когото междуличностните отношения са се оказали фатални за най-успешния ни колективен спорт.

Нейков подчерта, че в подобна ситуация намесата от страна на държавата е забранена.

Свилен Нейков не подмина и футболната тема. Той заяви, че държавата ще даде основен приоритет на развитието на детско-юношеския спорт, за да може от там да излязат бъдещите Стоичков и Бербатов.

Министърът сподели, че подкрепя идеята за намаляване на отборите в родната "А" група, като това ще повиши нивото на футбола и ще ограничи проблемите с черното тото.

В края на своето участие Силен Нейков разкри, че в момента се търсят външни инвеститори за изграждането на новия национален стадион по футбол. Той заяви, че основният въпрос, който трябва да бъде разрешен след построяването на стадиона, е свързан с неговото правилно управление, предаде БТА.