Състезателката и нейната лична треньорка Валентина Желязкова дадоха пресконференция, на която отговориха на обвиненията на президента на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов, че е направила умишлено трите фаула в Лондон.

"Не издържах психически. Напрежението ми дойде в повече. Просто не бях аз, не мислех трезво. На стадиона 80 хиляди зрители имаше, когато извикаха не знаех къде се намирам. Подцених самото състезание. Но в никакъв случай не съм симулирала участие. Вината за трите фаула е изцяло моя. Не смятам, че аз уронвам престижа на федерацията, нищо не съм казала срещу федерацията", каза Мавродиева, цитирана от БТА.

Тя обаче отказа категорично да заяви дали е направила нарушенията умишлено или не. Мавродиева заяви, че не смята да се отказва от спорта. Тя и нейната треньорка ще поискат среща с президента на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. Според федерацията с откритото си писмо Мавродиева уронва престижа на БФЛА, която ще предприеме съответните мерки съгласно устава на федерацията.

Относно финансирането от страна на федерацията Мавродиева и нейната треньорка Валентина Желязкова признаха, че всички средства са им преведени.

"От министерството парите се преведоха 10 дни преди олимпиадата. Ние с Радослава решихме, че нямаме тази възможност да ги изхарчим. Парите са във федерацията, те са преведени. Но ние ще ги оползотворили през септември. Ние не говорим, че нямаме пари. За олимпийска подготовка тя получава пари за два месеца, така че тя не е изяла парите на държавата. Федерацията винаги е била насреща и ние помагала помагала. Напротив - от април насам нещата се подобриха значително", каза Желязкова.

"Друг въпрос, че имаме един състезател като нея и сега искат да я унищожат психически. Ние не сме спали в последните четири-пет дни. Ще си търсим грешките в себе си. Но ние излязохме изкупителни жертви. Радослава не беше единствена със слаб резултат от българите в Лондон. Олимпиадата беше голяма хапка за нас. Тя е млад състезател и е сгрешила", добави треньорката на Мавродиева.

Според Желязкова трябва да има промени в спорта.

"Ние треньорите сме всичко - лекари, масажисти, счетоводители. Аз съм отишла с нея само на едно състезание. В атлетиката трябва да има някакви промени", добави Желязкова.