На Игрите в Лондон той се класира за финала на халки, в който остана на седма позиция. В знаменитата си кариера Йовчев е олимпийски вицешампион на халки от Атина 2004 и има още три бронзови медали на халки и на земя от Игрите в Сидни 2000 и Атина 2004. Великият български гимнастик е четирикратен световен шампион и европейски първенец. Той е спечелил общо 26 отличия от световни и европейски първенства и Олимпийски игри.

"Няма какво повече да гоня. Следваща Олимпиада? Не е сериозно на 50 години да играя гимнастика. Дори не смятам повече да тренирам", каза с усмивка Йовчев.

Той планира да направи бенефис с гимнастическо шоу в "Арена Армеец" в София през ноември.

"Датата все още не съм я определил, но един бенефис през ноември ще бъде супер. Ще поканя някои от най-пресните олимпийски шампиони, както и състезатели от подрастващото поколение на българската гимнастика. Иска ми се да направим истински гимнастически празник за хората", заяви Йовчев.

Той планира да се отдаде изцяло върху работата си като президент на Българската федерация по спортна гимнастика и няма намерение да се занимава със съдийство. Йовчев също така ще помага на националния треньор Красимир Дунев.

"Имаме план за развитието на българската гимнастика. Мисията ми е да работя. Ще помагам да Краси, който е много амбициран. Надявам се желанието ми да не се изпари бързо. Искам да направим добри национални отбори. Убеден съм, че ще имаме участници на следващите Олимпийски игри в Рио след четири години. Ще бъда удовлетворен и доволен, ако мога да допринеса за развитието на младите", каза Йовчев.

Той е доволен от последното си участие на Олимпийски игри.

"Стремяли сме се винаги да постигаме добри резултати. Това, което бяхме заложили, го изпълнихме на 100 процента. Съжалявам, че няма медал", каза Йовчев.

"На финала допуснах грешка, но дори и без нея трудно щях да стигна до отличие, защото началната ми оценка беше с 2 десети по-ниска. Обсъдихме всичко с Краси и мисля, че това беше най-правилното решение. По-добре беше да изиграя чисто съчетание с начална оценка 6,6. За повече силите ми нямаше да стигнат. Беше важно като за финал да не се изложим. Можеше да завърша шести, ако бях приземил по-добре, но смятам, че все пак се представих достойно", каза Йовчев, цитиран от БТА.